administratie

Video/Primarul Vasile Iliuț la comemorarea masacrului de la Fântîna Albă și Portalul Mănăstirii Putna. Diplomă din partea edilului comunei Camianetica

Primarul orașului Vicovu de Sus,Vasile Iliuț s-a aflat astăzi  la manifestările organizate cu prilejul implinirii a 84 de ani de la masacrarea a mii de români de la Fântâna Albă.

Tot astazi după-amiază a avut loc la  Troița ridicată lângă Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, pomenirea celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință.

Istoric

În ziua de 1 aprilie 1941, un grup de peste 3000 de țărani români, din 16 sate românești din Valea Siretului au încercat să treacă granița, pentru a se salva din Uniunea Sovietică și a ajunge în România. În apropiere de satul Fântâna Albă, din nordul Bucovinei ocupat de sovietici, situat în apropierea graniței, au fost încercuiți și asasinați de către trupele comuniste NKVD.

Cei mai multi au fost îngropați în gropi comune, săpate pe loc în pădure. Supraviețuitorii au fost duși în alte localități unde au fost asasinați și îngropați în gropi comune. Familiile acestora au fost ridicate din case de poliția secretă comunistă NKVD și au fost deportate în Siberia și Kazahstan

 Comemorare la Crucea de la Fântâna Albă

 În poiana Varnița, românii s-au adunat pentru a cinsti amintirea celor care, în căutarea libertății, au fost secerați de gloanțele puterii sovietice.  Participanții au adus un omagiu miilor de victime, rostind rugăciuni și păstrând momente de reculegere. Prin această comemorare, românii reafirmă că istoria nu trebuie uitată, iar sacrificiul înaintașilor rămâne un simbol al luptei pentru dreptate și demnitate națională.

Edilul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț a primit  la Fântâna Albă o diplomă din partea primarului comunei Camianetica pentru promovarea dezvoltării și extinderea icooperării intre cele două UAT-uri.

,,Ne aflăm astăzi aici pentru a onora memoria fraților noștri care, în urmă cu 84 de ani, și-au găsit sfârșitul în ceea ce istoria numește „Katynul românesc” – masacrul de la Fântâna Albă. Pe 1 aprilie 1941, sute de români nevinovați, oameni care nu doreau decât libertatea și dreptul de a se întoarce la patria-mamă, au fost secerați de gloanțele sovietice. Au murit cu tricolorul în mâini și cu speranța că vor putea trăi într-o Românie liberă. Această tragedie nu este doar o rană a trecutului, ci și un avertisment pentru viitor. Uitarea este periculoasă. Încercările de a șterge aceste crime din memorie sunt un afront adus nu doar victimelor, ci și valorilor pentru care au murit: libertatea, demnitatea și unitatea națională.Astăzi, datoria noastră nu este doar de a comemora, ci și de a spune generațiilor viitoare adevărul. Trebuie să păstrăm vie amintirea celor care și-au sacrificat viața pentru un ideal. Trebuie să ne asigurăm că astfel de tragedii nu se

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

vor mai repeta niciodată. În fața jertfei lor, să ne plecăm frunțile cu respect și să ne reafirmăm angajamentul pentru o Românie unită, puternică și demnă. Dumnezeu să-i odihnească pe martirii de la Fântâna Albă!,, a fost mesajul  primarului Vasile Iliuț  de la Fântâna Albă.

Români de o parte și de alta a graniței au ținut și în acest an să participe la evenimentul comemorativ