„Republica Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a decara Maia Sandu, care a evitat afirmaţiile fără echivoc privind orientarea ţării după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui 2020, dată fiind dependenţa Moldovei de gazul rusesc. „Ne-ar plăcea să ajungem acolo preferabil mai devreme decât mai târziu”, a afirmat Sandu în cadrul unui interviu.
Întrebată dacă Rusia va permite Republicii Moldova – care se află între Ucraina şi România, să adere la UE, Maia Sandu a răspuns că le-a spus oficialilor ruşi că modelul blocului celor 27 este cel de urmat pentru ţară. „Vom insista că este alegerea noastră (n. red. – aderarea la UE) şi ne-ar plăcea ca alte ţări să respecte această alegere”, a subliniat ea.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova, în octombrie, că se foloseşte de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzaţie pe care Kremlinul o respinge. Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chişinău cu Gazprom drept „rezonabil”, dar a spus că Moscova le-a acordat „preţuri preferenţiale” aliaţilor apropiaţi.
Guvernul de la Chişinău va contesta solicitarea Gazprom de pe 30 octombrie 2021 de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari, a spus ea.