ACTUALITATE

Președintele Macron dă ALARMA, după discuția cu Vladimir Putin: Ce e mai rău urmează să vină, în Ucraina. Kremlinul CONFIRMĂ că Putin nu dă înapoi

Președintele francez, Emmanuel Macron, crede că „ceul mai rău urmează să vină” în Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a promis o „luptă fără compromisuri” în timpul unui apel telefonic de 90 de minute, joi, potrivit unui consilier prezidențial francez.

Informația a fost confirmată și de Kremlin, printr-un comunicat de presă în care anunță că preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat, joi, intenţia de a-şi continua „fără compromisuri” ofensiva împotriva „naţionaliştilor” în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, informează AFP, preluat de Agepres.

„Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război”, i-a spus Putin lui Macron, conform comunicatului de presă al Kremlinului.

De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că „ceea ce este mai rău abia urmează” în Ucraina, aceasta fiind concluzia la care a ajuns după convorbirea cu Putin, care şi-a exprimat „foarte marea determinare” de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este „să preia controlul” întregii ţări, potrivit Palatului Elysee.

În cadrul acestei convorbiri, calificată drept „deschisă” de către Kremlin, liderul rus a „comentat amănunţit discursul pronunţat în ajun de către preşedintele francez cu privire la războiul din Ucraina, exprimându-şi dezacordul cu mai multe dintre tezele sale”, potrivit Kremlinului, „în special în ceea ce priveşte declaraţia lui Macron care a calificat drept „o minciună” faptul că Rusia luptă cu nazismul în Ucraina”.

Moscova îşi prezintă invazia în Ucraina, însoţită de bombardamente împotriva mai multor oraşe în urma cărora au murit numeroşi civili, drept o „operaţiune specială” limitată la estul ţării şi vizând în special „denazificarea” statului ucrainean.

Reamintim că, într-o alocuţiune către naţiune consacrată Ucrainei miercuri seara, Macron a insistat asupra faptului că „Rusia nu este partea agresată, ci ea este agresorul”. „Acest război nu este un conflict între NATO şi Rusia” şi „încă şi mai puţin împotriva nazismului, aceasta este o minciună”, a afirmat preşedintele francez.

În timp ce noi discuţii urmează să înceapă joi la frontiera polono-belarusă între delegaţia ucraineană şi responsabili ruşi, Putin a ameninţat că va extinde lista cu cereri a Moscovei.

„Noi vorbim de demilitarizare şi de un statut neutru al Ucrainei pentru ca nicio ameninţare la adresa Rusiei să nu emane vreodată din acest teritoriu”, i-a spus Putin lui Macron, potrivit Kremlinului.

„Orice tentativă de a câştiga timp prin negocieri va duce doar la solicitări suplimentare faţă de Kiev”, a mai ameninţat Putin.

În cursul acestei discuţii telefonice, la ora 13:30, la cererea preşedintelui francez, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că operaţiunea armatei ruse evoluează „conform planului” prevăzut de Moscova şi că „se va agrava” dacă ucrainenii nu îi acceptă condiţiile”.

„Preşedintele Macron anticipează că ceea ce este mai rău abia urmează, având în vedere ceea ce i-a spus preşedintele Putin”, potrivit Palatului Elysee, mai arată sursa citată.