Lira sterlină s-a prăbușit luni la un minim record, provocând speculații privind un răspuns de urgență din partea Băncii Angliei, în timp ce încrederea în planul Marii Britanii de a se împrumuta pentru a ieși din probleme s-a evaporat, investitorii speriați fiind înghesuiți în dolari americani.
Carnagiul nu s-a limitat la valute, deoarece îngrijorările legate de faptul că ratele ridicate ale dobânzilor ar putea afecta creșterea economică au făcut ca și acțiunile asiatice să atingă cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, fiind afectate puternic acțiunile sensibile la cerere, cum ar fi minerii australieni și producătorii auto din Japonia și Coreea.
Contractele futures S&P 500 au scăzut cu 0,8%, iar cele europene cu 0,7%. Randamentul titlurilor de trezorerie pe doi ani a depășit 4,3%, atingând un nou maxim al ultimilor 15 ani. Euro a atins un minim al ultimilor 20 de ani.
„Mișcările din ultimele două zile de tranzacționare sunt destul de aprige”, a declarat Paul Mackel, șeful global al departamentului de cercetare FX la HSBC din Hong Kong. „Este o reamintire puternică despre cât de brusc se pot schimba factorii determinanți pentru cursurile de schimb”.
Lira sterlină s-a scufundat cu aproape 5% la un moment dat pentru a trece sub minimele din 1985 și a atins 1,0327 dolari. Mișcările au fost exacerbate de lichiditatea mai slabă din sesiunea asiatică, dar chiar și după ce s-a împiedicat din nou la 1,05 dolari, moneda este încă în scădere cu aproximativ 7% în doar două sesiuni. Prețul opțiunilor implică o cursă sălbatică în continuare.
„Piața tratează acum Marea Britanie ca și cum ar fi o piață emergentă”, a declarat Michael Every, strategul Rabobank din Singapore.
„Și nu se înșeală în ceea ce privește răspunsul politic și naivitatea de a crede că stimularea cererii mai degrabă decât a ofertei este modalitatea de a face față unui șoc pe partea ofertei”, a spus el.
„Dacă acest lucru se transmite în tranzacțiile europene, veți obține cel puțin o declarație publică din partea BOE care amenință (cu măsuri) și… o posibilitate puternică ca ei să fie nevoiți să facă o majorare între ședințe, și încă una consistentă”.
Anunțul Marii Britanii privind reducerile de taxe nefinanțate a declanșat deja vineri cea mai mare vânzare de titluri de stat din ultimele trei decenii și a împins lira sterlină la un minim al ultimilor aproape doi ani, de 92,29 pence pentru un euro .
NIMIC ÎN CALEA DOLARULUI
Prăbușirea lirei sterline este doar cea mai recentă mișcare neliniștitoare, în condițiile în care nervozitatea investitorilor tensionează piețele financiare globale.