NAȚIONAL

Cererea de energie este mai mare decât oferta ieftină (Nagy-Bege, ANRE)

Criza de pe piața de energie este generată de dezechilibrul dintre cerere și ofertă, pentru că, în acest moment, cererea este mai mare decât oferta ieftină, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de specialitate, Nagy-Bege-Zoltan, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Nu trebuie neapărat să facem investiții sofisticate în eficiență energetică și să ne străduim să inventăm soluții noi. Primul pas ar fi să eliminăm risipa atât acasă, ca simpli cetățeni și consumatori casnici, cât și la nivelul instituțiilor publice, dar și la nivelul companiilor. Ca să răspund la întrebarea dacă vor fi mai multe reglementări, eu spun că vor fi dacă va fi necesar. Cred că piața reglează mult mai natural decât orice altă reglementare. În acest moment, având în vedere criza și prețurile foarte mari, piața ne împinge în mod natural către aceste măsuri”, a declarat Nagy-Bege.

El a precizat că, de ani de zile, transformarea digitală poate fi observată de-a lungul întregului lanț energetic, de la producție, transport, distribuție, furnizare până la consumator, ceea ce ajută la eficientizarea proceselor și la reducerea costurilor.

„Toate acestea implică și unele investiții pe termen mediu, poate pe termen lung. Orașele se încadrează în categoria consumatorilor. Orașele sunt mari consumatoare de energie electrică, termică, gaze, diverși combustibili și orice măsură de eficiență energetică luată la nivel local prin care ne orientăm spre reducerea risipei sau a consumului este absolut binevenită. Vedem că acest lucru se întâmplă în multe orașe din România”, a declarat oficialul ANRE.

Dezvoltarea orașelor inteligente și orientarea tehnologiilor sustenabile către locuitori s-au numărat printre temele analizate, joi, în cadrul celei de-a VII-a ediții a „Smart Transformation Forum”.AGERPRES