Noile cifre furnizate de Peoples Vaccine Alliance arată că firmele care se află în spatele a două dintre cele mai de succes vaccinuri COVID-19 -Pfizer, BioNTech și Moderna- obțin profituri combinate de 65.000 de dolari în fiecare minut. Cifrele bazate pe cele mai recente rapoarte ale companiilor sunt publicate în momentul în care directorii executivi din industria farmaceutică se întâlnesc la summitul anual STAT – echivalentul unui „Big Pharma Davos”- în perioada 16-18 noiembrie.
Aceste companii au vândut majoritatea dozelor către țările bogate, lăsând pe dinafară țările cu venituri mici. Pfizer și BioNTech au livrat mai puțin de un procent din totalul stocurilor de vaccinuri către țările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2 %. Între timp, 98% dintre persoanele din țările cu venituri mici nu au fost complet vaccinate.
Maaza Seyoum de la Alianța Africană și Alianța pentru Vaccinul Poporului din Africa a declarat: „Este obscen faptul că doar câteva companii obțin profituri de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar două procente din populația din țările cu venituri mici a fost vaccinată complet împotriva coronavirusului.
„Pfizer, BioNTech și Moderna și-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, lăsând țările cu venituri mici pe dinafară.”
În ciuda faptului că au primit fonduri publice de peste 8 miliarde de dolari, cele trei corporații au refuzat apelurile de a transfera de urgență tehnologia și know-how-ul în materie de vaccinuri cu producători capabili din țările cu venituri mici și medii prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o măsură care ar putea crește oferta globală, ar putea reduce prețurile și ar putea salva milioane de vieți. În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunilor explicite din partea Casei Albe și a solicitărilor OMS ca societatea să colaboreze și să contribuie la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna în vederea unei producții mai largi la centrul său de ARNm din Africa de Sud.
În timp ce Albert Bourla, directorul general al Pfizer, a descris apelul la partajarea rețetelor de vaccinuri ca fiind „un nonsens periculos”, aprobarea de către OMS a utilizării de urgență a vaccinului indian Covaxin la începutul acestei luni este o dovadă clară că țările în curs de dezvoltare au capacitatea și expertiza necesare.
Anna Marriott, managerul pentru politici de sănătate al Oxfam, a declarat: „Nu este nevoie de un vaccin: „Contrar a ceea ce spune directorul general al Pfizer, adevăratul nonsens este să afirmi că experiența și expertiza pentru a dezvolta și fabrica medicamente și vaccinuri care salvează vieți nu există în țările în curs de dezvoltare. Aceasta este doar o scuză falsă în spatele căreia se ascund companiile farmaceutice pentru a-și proteja profiturile astronomice.
„Este, de asemenea, un eșec total al guvernului de a permite acestor companii să mențină controlul monopolului și să limiteze în mod artificial aprovizionarea în mijlocul unei pandemii, în timp ce atât de mulți oameni din lume trebuie încă să fie vaccinați.”
Pe baza declarațiilor financiare ale companiilor, Alianța estimează că Pfizer, BioNTech și Moderna vor obține în acest an profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă peste o mie de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi. Monopolurile deținute de aceste companii au produs cinci noi miliardari în timpul pandemiei, cu o avere netă combinată de 35,1 miliarde de dolari.
People’s Vaccine Alliance, care are 80 de membri, printre care Alianța Africană, Global Justice Now, Oxfam și UNAIDS, solicită corporațiilor farmaceutice să suspende imediat drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile, testele, tratamentele și alte instrumente medicale COVID-19, acceptând derogarea propusă de Acordul TRIPS în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
De asemenea, solicită guvernelor, inclusiv Statelor Unite, să utilizeze toate instrumentele juridice și politice pentru a cere companiilor farmaceutice să împărtășească datele, know-how-ul și tehnologia COVID-19 cu Fondul de acces la tehnologie COVID-19 al OMS și cu Centrul de transfer tehnologic al ARNm din Africa de Sud.
Peste 100 de națiuni, în frunte cu Africa de Sud și India – cu sprijinul SUA – au solicitat derogarea de la TRIPS, care se bucură, de asemenea, de sprijinul a peste 100 de lideri mondiali și laureați ai premiului Nobel, din trecut și din prezent.
În ciuda acestui fapt, alte națiuni bogate, inclusiv Marea Britanie și Germania, continuă să blocheze propunerea, punând interesul companiilor farmaceutice mai presus de ceea ce este mai bine pentru lume. Această problemă va domina summitul ministerial al Organizației Mondiale a Comerțului, care va avea loc la Geneva între 30 noiembrie și 3 decembrie.
Un raport al People’s Vaccine Alliance din 21 octombrie a constatat că Moderna a livrat doar 0,2 % din totalul vaccinurilor pe care le furnizează țărilor cu venituri mici, iar Pfizer/BioNTech a livrat mai puțin de 1 %.
În declarația sa financiară din trimestrul al treilea, Pfizer a prognozat venituri din vaccinuri în valoare de 36 de miliarde de dolari pentru anul 2021. Profitul brut din aceste venituri este împărțit 50/50 cu BioNTech. Orientarea Pfizer pentru venitul lor înainte de impozitare (după împărțirea profitului cu BioNTech) este de „În jur de 20 de ani ca procent din venituri”. O marjă conservatoare de 25 % ar aduce profitul înainte de impozitare al Pfizer la 9 miliarde de dolari în 2021 din vaccinul Comirnaty COVID-19.
În declarația financiară a BioNTech din al treilea trimestru, aceștia prognozează venituri din vaccinuri de 16-17 miliarde de euro pentru 2021. În cele 9 luni care s-au încheiat la 30 septembrie, compania a obținut un profit înainte de impozitare de 10,3 miliarde de euro la venituri de 13,4 miliarde de euro, ceea ce dă o marjă de profit de 77%. Utilizând o prognoză prudentă de 16 miliarde de euro de venituri pentru întregul an, estimăm, prin urmare, că la o marjă de profit de 77%, BioNTech va obține un profit înainte de impozitare de 12,3 miliarde de euro în 2021 – sau 14,7 miliarde de dolari folosind cursul de schimb mediu pentru 2021.
Profitul înainte de impozitare al Moderna în al treilea trimestru, pentru cele 9 luni care s-au încheiat la 30 septembrie, este de 7,8 miliarde de dolari la venituri de 11,2 miliarde de dolari, ceea ce dă o marjă de profit înainte de impozitare de 70 la sută. Compania estimează că vânzările pentru întregul an 2021 vor fi „între 15 și 18 miliarde de dolari”. Folosind partea inferioară a estimării -70% din 15 miliarde de dolari înseamnă 10,5 miliarde de dolari în profit pentru 2021. Vaccinul este singurul produs comercial al Moderna.
Prin urmare, estimăm că profitul combinat din 2021 înainte de impozitare pentru Moderna și Pfizer și BioNTech este de 34 de miliarde de dolari. Există 525600 de minute într-un an, ceea ce dă un profit înainte de impozitare de 64.961 de dolari pe minut sau 1.083 de dolari pe secundă. Se utilizează profitul înainte de impozitare, mai degrabă decât profitul net, deoarece Pfizer raportează doar orientarea pentru marja de profit înainte de impozitare.
raport realizat de OXFAM
sursa articol: www.oxfam.org