POLITIC

Bălan: ”Educația, sănătatea și siguranța cetățeanului suferă de deficit de personal calificat!”

𝐃𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐍𝐋 𝐝𝐞 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚 Ioan Balan 𝐬̦𝐢-𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐭 𝐢̂𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐚𝐜𝐮𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚𝐢 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. 𝐏𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐢𝐭 𝐩𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐮𝐜𝐞𝐯𝐞𝐚𝐧, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐨𝐜𝐮𝐩𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐯𝐚𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢, 𝐝𝐚𝐫 𝐬̦𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐯𝐚𝐜𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐢𝐞𝐬̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞. 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐧𝐮 𝐨 𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐢𝐧𝐞, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐢𝐢 𝟏𝟓 𝐚𝐧𝐢 𝐚 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐮𝐭 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐦𝐢𝐠𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢. 𝐍𝐮 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚̆, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐣𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐦𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐝𝐮𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐠𝐫𝐞𝐮 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐚̆ 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐨𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐝𝐞𝐬̦𝐢 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧, 𝐟𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐨𝐩𝐭𝐢𝐦.

  Declaratia politica a deputatului PNL Ioan Bălan inregistrata la Camera Deputatilor: 

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

În cele mai importante sectoare de activitate publică din România se manifestă un deficit acut de personal. Sistemul de educație are nevoie urgentă  de mii de cadre didactice tinere, care să ocupe posturile vacante acoperite în prezent de suplinitori, dar și posturile care se vor vacanta prin ieșirea la pensie. Sistemul de sănătate nu o duce nici el mai bine, în condițiile în care în ultimii 15 ani a pierdut peste 20 de mii de medici pe calea migrației. Nu în cele din urmă, sistemul de ordine publică reprezentat de poliția și jandarmeria română se străduiește din greu să facă față provocărilor, deși funcționează cu peste 20 de mii de lucrători mai puțin, față de numărul optim. Așadar, educația, sănătate și siguranța popuției sunt trei domenii în care lipsa acută de personal s-a adâncit de la un an la altul, producând deja consecințe nedorite. Mulți părinți și copii aleg doar anumite școli, pentru că acolo profesorii sunt mai buni, mai calificați. În sănătate, consecințele le-am văzut cu ochii noștri în timpul acestei pandemii, când medici și asistente s-au îmbolnăvit din epuizare, după gărzi de 48 ore, ca să poată salva vieți și compensa lipsa de personal. Și în poliție se văd consecințele, mai ales în mediul rural, unde multe posturi de poliție funcționează cu greu și nu pot acoperi 24 de ore toate provocările.

Stimați colegi,

Dacă am urmări cifrele deficitului de personal am constata că nu este vorba de un deficit uriaș, ci de unul în jurul a 60-70 de mii de angajați în cele trei domeni. La prima vedere ar părea o misiune simplă. Însă, un dascăl bine calificat nu se poate face peste noapte. Un medic ajunge să ia o decizie medicală după foarte mulți ani de școală. De asemenea, un ofițer de poliție intră în sistem după o facultate de lungă durată și un masterat de minimum doi ani. Așadar, pentru a compensa acest deficit avem nevoie de o salarizare corespunzătoare și atractivă pentru tineri, de o strategia națională agreată consensual de toate partidele politice parlamentare și de o coerență, pe termen lung, în implementarea politicilor. Dacă vom începe mâine să lucrăm la eliminarea deficitului de personal, roadele tot peste câțiva ani le vom culege. Vreau să cred că toți politicienii responsabili vor înțelege necesitatea asigurării personalului necesar în educație, sănătate, siguranța cetățeanului – trei domenii în care omul este resursa cea mai valoroasă.

 

Vă mulțumesc,                            

Ioan BALAN, 

Deputat PNL