Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, pe perioada întregii săptămâni polițiștii desfășoară acțiuni la nivel județean, fiind implicați zilnic peste 100 de agenți și ofițeri din structurile rutiere și de ordine publică.
Polițiștii rutieri organizează activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile sunt organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație.
Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.
Doar în perioada 02 – 04.09.2022 au fost constatate în cadrul acțiunilor tip blitz peste 10 infracțiuni la regimul rutier. Au fost aplicate 431 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier în valoare de 236.995 lei. Totodată, au fost reținute 53 de permise de conducere și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare.
La data de 02.09.2022, orele 22.45, exectând o acțiune Blitz pe raza SPR 12 Preutești, patrula din cadrul SPR 12 Preutești, a procedat la oprirea autoutilitarei ce se deplasa pe drumul comunal din sat Preuteşti, comuna Preuteşti, județul Suceava, din direcția DJ 208 spre sat Preuteşti.
Conducătorul auto a prezentat cartea de identitate și întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest din dotare, rezultatul testului fiind de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a nivelului alcoolemiei în sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal, care va fi soluționat procedural de către lucrătorii P.P. Preuteşti sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
La data de 03.09.2022, ora 01.40, patrula din cadrul SPR 12 Preutești, exectând o acțiune Blitz pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti în sat Hârtop a procedat la oprirea acestuia fiind folosite semnalele acustice și luminoase din dotarea autospecialei.
Cu ocazie cercetărilor efectuate, s-a constatat că șoferul este un bărbat de 24 ani, domiciliat în sat Hârtop.
Întrucât conducătorul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,66 Mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii P.P. Hârtop, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe fapte prev si ped art. 336 al 1 C.penal.
La data de 04.09.2022, în jurul orelor 0030, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, exectând o acțiune Blitz pe raza localității Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava, au oprit pentru control, autoturismul condus de către un bărbat din Mun. Suceava.
În continuare, având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să fie testat cu etilotestul, însă inițial a refuzat, iar în timp ce era transportat spre Spitalul de Boli Cronici Siret în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto, ulterior, a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret, județul Suceava, și i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosarul penal, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 Cod Penal, cauza urmând să fie soluționată procedural.
La data de 03.09.2022, în jurul orelor 11:00, lucrătorii PO Salcea, exectând o acțiune Blitz pe raza localității Dumbrăveni, jud. Suceava, în vederea depistării conducătorilor auto care săvârşesc abateri la regimul rutier, pe drumul comunal neclasificat, respectiv strada denumita popular „strada Sălăgeni”, ce face legătura între localitățile Dumbrăveni și Sălăgeni, com. Dumbrăveni, jud. Suceava, au observat în trafic o autoutilitară ce se deplasa pe direcția către Sălăgeni, existând suspiciunea despre conducătorul auto că a consumat băuturi alcoolice.
S-a procedat, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei din dotarea Poliției Orașului Salcea, la oprirea vehiculului în cauză, stabilindu-se că persoana care conducea autoutilitara este un bărbat de 53 de ani, din localitate.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,66 mg/l alcool pur în aer expirat.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea uni vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.
La data de 03.09.2022, ora 15.07, patrula de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei exectând o acțiune Blitz, a oprit pentru control pe str. Vasile Lungu din satul Dumbrăviţa, com. Vadu Moldovei, jud. Suceava auto marca Ford condus de către un bărbat din Mun. Iaşi.
Având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,41 mg./l alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost prelevate monstre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru sâvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe ce va fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul PP Vadu Moldovei.
La 04.09.2022, ora 23.20, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Gura Humorului, exectând o acțiune Blitz pe raza comunei Pârteștii de Jos, pe DJ 178A, au oprit pentru control autovehiculul care se deplasa pe direcția comuna Cacica-satul Deleni, condus de către un bărbat de 67 ani, din comuna Pârteștii de Jos.
Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest rezultat fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,conducere sub influența alcoolului”.
La 04.09.2022, ora 23.16, polițiștii din cadrul SR al IPJ Suceava în timp ce acționau exectând o acțiune Blitz pe Strada Poligonului din comuna Scheia, au oprit autovehiculul condus de către un bărbat de 30 ani, din com. Stroiești. Datorita faptului ca emana halena alcoolica a fost testat cu aparatul etilotest rezultând valoarea de 0,94 mg/l alcool pur in aerul expirat. Ulterior, a fost transportat la Spitalul Județean Suceava unde i s-a recoltat o proba biologica de sânge in vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere sub influența alcoolului”.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
FĂRĂ ALCOOL ȘI DROG LA VOLAN DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!
sursa: IPJ Suceava