„Participarea noastră la Revelion trebuie să aibă alte coordonate şi alte aşteptări decât cele vremelnice”, a transmis Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților la începutul anului 2025.
Aceste coordonate ni le spune Sfântul Apostol Pavel, a precizat IPS Calinic: „Bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, mângâiaţi-vă, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi” (II Corinteni 13:11-12).
În cuvântul său, ierarhul a oferit explicații privind originea și simbolismul slujbei de Te Deum care se oficiază la început de an, dar și cu alte ocazii, pentru a exprima recunoștință în fața lui Dumnezeu.
Te Deum
Totodată, prin Te Deum, a spus Înaltpreasfinția Sa „ne exprimăm dorinţa ca toată lucrarea noastră din anul în care intrăm, întocmai celei din anul precedent, să se desfăşoare sub binecuvântarea Sfintei Treimi”.
„La începutul Anului Nou este rugat să vină Mângâietorul, Duhul Adevărului, din sânul Sfintei Treimi, întocmai ca la Cincizecime, şi să se sălăşluiască întru noi, pentru ca, avându-L pe acesta, să ne putem ruga curat, despătimiţi, Sfintei Treimi pentru pacea de sus şi pentru pacea a toată lumea; pentru Sfintele Biserici şi pentru mântuirea credincioşilor (…)”.
Arhiepiscopul Calinic a notat că din cererile Te Deum-ului nu lipseşte rugămintea ca „Dumnezeu să îndepărteze toată mânia Sa pornită cu dreptate asupra noastră”, o cerere inspirată din psalmi.
IPS Calinic a vorbit apoi despre Evanghelia din cadrul slujbei de Te Deum și a notat că versetele în discuţie sunt „o compilaţie specific lucanică, din Isaia 61, 1-2 şi Isaia 58, 6. De remarcat este faptul că, în afară de anul sabatic şi anul jubileu, mai există ‹anul de milostivire al Domnului›, despre care face vorbire prorocul şi pe care Iisus Îl proclamă oficial”.
Părintele Arhiepiscop a mai spus că „tensiunea în cadrul Tedeum-ului atinge punctul maxim în Ectenia întreită, în care se cere ca Dumnezeu să binecuvânteze anul ce începe” iar rugăciunea care încheie slujba „relaxează sufleteşte”.
Te Deum-ul se încheie cu imnul Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm al Sfântului Niceta de Remesiana, sfânt român din secolele IV-V. „Imnul, în complexitatea lui, este o teologhisire cântată a Trinităţii, hristologiei, soteriologiei, eshatologiei şi a Împărăţiei Cerurilor”, a concluzionat IPS Calinic.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a propus și un Decalog la Anul Nou
- Roagă-te Mângâietorului să se sălășluiască întru tine, întocmai ca la Cincizecime, ca să te poți ruga curat Preasfintei Treimi pentru mântuirea ta și a neamului tău.
- Retrăiește liturgic timpul, o coordonată a existenței tale, ca pe o sinteză a vieții Domnului Hristos, de la Nașterea la Învierea Sa și de la Înălțarea la Tatăl la Pogorârea Duhului Sfânt, trimis de El Însuși.
- Mulțumește lui Dumnezeu, Unul în Ființă și Întreit în Persoane, pentru anul intrat în veșnicie, presărat cu teofanii, răscumpărând vremea prin muncă ziditoare.
- Fă din cursul vieții tale drum spre împreuna cinare cu Dumnezeu, fiind un fervent luptător împotriva păcatului și râvnind neîntrerupt spre desăvârșire.
- Strivește cu forța voinței tale toate păcatele trecutului, îngropând pe omul cel vechi și zidind cu tăria virtuților pe omul cel nou.
- Fii recunoscător Ziditorului a toate pentru darurile minunate revărsate în viața ta, înscrisă deja în veșnicie, slăvind marea Lui milostivire.
- Cere Celui Preaînalt ca restul zilelor vieţii tale să le trăiești în lucrarea și cultivarea virtuților, totdeauna aducând mulțumire pentru toate Preasfintei Treimi.
- Trăiește o viață fără de păcat, rugându-te ca Dumnezeu să te binecuvânteze cu sănătate și întru toate bună sporire, iar la sfârșit, cu viețuirea în Împărăția cerurilor.
- Cugetă la rostul vieții, la însemnătatea și rezultatele muncii tale, alegând pe cele bune de cele mai puțin bune, ca să te faci astfel frământătură nouă întru Hristos.
- Înnoiește-te în Duhul Sfânt, bucură-te și trăiește întru dulceața virtuților și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu tine în toate zilele vieții tale.