MONDEN

Când se pune busuioc sub pernă de Bobotează. Tradiția prin care fetele nemăritate pot visa chipul sufletului pereche

De Bobotează 2023, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și sănătate. Iată când se pune busuioc sub pernă de Bobotează și cine trebuie să îndeplinească acest ritual.

De Bobotează 2023, în popor se respectă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Majoritatea s-au transmis din generație în generație, astfel că sunt vechi de sute de ani. Când vine vorba despre norocul în dragoste, fetele nemăritate știu că de Bobotează au șanse mari să își afle ursitul.

Cum pot face acest lucru? Ei bine, chipul bărbatului cu care se vor căsători le poate apărea în vis dacă își pun busuioc sub pernă.

Tradiția spune că se pune busuioc sub pernă în noaptea de dinainte de Bobotează, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Fetele care nu sunt măritate trebuie să țină post în ajun de Bobotează, să se roage și să își pună sub pernă o crenguță de busuioc.e crede că au șanse mari să își viseze alesul în această noapte cu adevărat magică. Pe lângă busuiocul care se pune sub pernă în ajun de Bobotează, fete își pun pe inelar un fir roșu de mătase, tot pentru a avea noroc în dragoste.

O altă superstiție spune că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează au șanse mari să se căsătorească în noul an, mai ales dacă, cu o noapte în urmă, în vis le-a apărut ursitul.

Boboteaza, ultima sărbătoare de Anul Nou

Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele.

Sărbătoarea abundă în superstiţii. În noaptea de Ajun, fetele de măritat îşi pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa viitorul soţ.

Există credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat. De Ajun nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic.

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. Superstiţia cel mai des întâlnită este cea care spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul.