CRYPTO

Parlamentul UE votează împotriva „De-Facto Bitcoin, Ethereum PoW Ban

Comisia economică a UE a votat împotriva dispoziției MiCA de interzicere efectivă a criptomonedelor Proof-of-Work (PoW). În timpul weekend-ului, s-a temut că prevederea va trece, deoarece părea să aibă un sprijin majoritar.

Crypto trăiește pentru a lupta încă o zi în Europa
În ceea ce va fi considerată o mare victorie de reglementare pentru Bitcoin, membrii Parlamentului European au votat împotriva dispoziției MiCA. Votul a fost împărțit la 32 la 24, 32 împotrivă și 24 pentru dispoziție.

Partidul Popular European, Partidul Conservator European și mișcarea Renew s-au numărat printre cei cu o majoritate de parlamentari care s-au opus dispoziției. În cele din urmă, voturile lor le vor învinge pe cele ale partidelor verzi și regionaliste, ale socialiștilor și democraților și ale partidelor verzi de stânga.

Ca urmare a acestei decizii, mineritul Bitcoin nu ar mai fi reglementat de MiCA, ci de taxonomia UE privind finanțarea durabilă. Patrick Hansen, colaborator RegTrax pentru Uniunea Europeană, a explicat că „taxonomia UE este un sistem de clasificare, care stabilește o listă de activități economice (ne)sustenabile din punct de vedere ecologic. Ea oferă companiilor, investitorilor și factorilor de decizie definiții pentru care activitățile economice pot fi considerate durabile”.

El crede că, cel mai probabil, mineritul Bitcoin va fi considerat ca fiind nesustenabil în cadrul clasificării. Ca atare, el se așteaptă ca „companiilor miniere să le fie mult mai greu să obțină bani de la investitorii, companiile și guvernele europene, care trebuie să aloce din ce în ce mai mult din capitalul lor către obiective ecologice”.

În acest sens, spre deosebire de proiectul de lege anterior, schimburile și alte întreprinderi de servicii cripto nu vor fi împiedicate să ofere servicii Bitcoin în regiune. El a scris pe Twitter: „Aceasta este o îmbunătățire uriașă în comparație cu proiectul de compromis anterior (POW-ban).” Hansen se așteaptă ca, după ce proiectul MiCA va trece prin Comisia Europeană, Parlament și Consiliu în câteva luni, acesta să fie implementat, oferind companiilor 6 luni pentru a se conforma.

Mai pot fi interzise criptomonedele PoW în Europa?
Patrick Hansen remarcă faptul că părțile implicate în interdicție mai au încă o opțiune la dispoziție. El a postat pe Twitter că „Ar putea să se opună prin veto unei proceduri accelerate a MiCA prin triloguri & să aducă discuția în plenul Parlamentului. Au nevoie de 1/10 din voturile PE pentru a face acest lucru, pe care le au”.

Hansen a menționat că rezultatele unui astfel de efort ar fi imprevizibile și, ca atare, ” ar trebui să fie prevenite”. El admite că s-ar putea ca voturile să nu se schimbe, dar ar „întârzia regulamentul cu cel puțin câteva luni”.

Hansen a dezvăluit că dezbaterea în jurul cripto PoW este departe de a se încheia, deoarece va apărea cel puțin în taxonomie. El a menționat că, deși mai sunt încă multe de făcut în următoarele luni și ani, astăzi, a spus el, „este un mare succes politic pentru cripto în UE”.