CORONAVIRUS

O a patra doză de vaccin Covid-19 va fi necesară, spune CEO-ul Pfizer, dar compania lucrează la o injecție care să facă față tuturor variantelor

Pentru a ajuta la respingerea unui alt val de Covid-19, oamenii vor avea nevoie de o a patra doză de vaccin, a declarat duminică directorul general al Pfizer, Albert Bourla, pentru CBS.

„Vor apărea multe variante, iar Omicron a fost prima care a reușit să eludeze – într-un mod abil – protecția imunitară pe care o oferim”, a declarat Bourla la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.
„Protecția pe care o primim de la a treia (doză) este suficient de bună – de fapt destul de bună pentru spitalizări și decese”, a spus Bourla.

Dar protecția după trei doze „nu este atât de bună împotriva infecțiilor” și „nu durează foarte mult” atunci când se confruntă cu o variantă precum Omicron.
„Este necesară, o a patra (doză) pentru moment”, a declarat Bourla pentru CBS.
În prezent, orice persoană cu vârste de până la 12 ani care a primit o a doua doză de vaccin Pfizer cu cel puțin cinci luni în urmă poate primi o a treia doză.
Orice persoană cu vârste de 18 ani și peste care a primit vaccinul Moderna în două doze trebuie să primească o injecție de rapel la șase luni după a doua doză, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Și oricine a primit vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză ar trebui să primească o injecție de rapel după două luni, a precizat CDC.
Unele persoane cu imunitate moderată sau severă care au primit trei doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna Covid-19 pot deja să primească o a patra doză de vaccin, potrivit CDC.
Dar nu este clar dacă sau când Administrația americană pentru Alimente și Medicamente ar putea autoriza o a patra doză de vaccin Covid-19 pentru adolescenții și adulții sănătoși.
„Tocmai prezentăm aceste date la FDA, iar apoi vom vedea ce vor spune și experții din afara Pfizer”, a declarat Bourla pentru CBS.