Parchetul european investighează acuzații de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège, scrie Politico. Procurorii europeni analizează și mesajele dintre von der Leyen și șeful Pfizer.
Procurorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat în ultimele luni ancheta de la procurorii belgieni care o anchetează pe Ursula von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, conform documentelor obținute de Politico. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.
Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de un lobbyist local Frédéric Baldan. I s-au alăturat ulterior guvernele ungar și polonez – deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez.
Plângerea lui Baldan are la bază un presupus schimb de mesaje text între șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de pe tema vaccinurilor din UE, în plină pandemie Covid-19, într-o afacere supranumită „Pfizergate”.
New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.
Vestea că Parchetul European investighează acum acest caz riscă să pună și mai mult sub semnul întrebării rolul președintei Comisiei în acordul privind vaccinurile, a cărui valoare estimată depășea 20 de miliarde de euro, notează Politico. De asemenea, ancheta vine într-o perioadă în care Ursula von der Leyen intenționează să obțină un nou mandat la șefia Comisiei Europene.
Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența acestora.
Acordul, negociat în apogeul pandemiei în 2021, a fost văzut inițial ca un triumf pentru von der Leyen. Dar cantitatea uriașă de vaccinuri achiziționate a stârnit de atunci suspiciuni, Politico dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro. Contractul de vaccin cu Pfizer a fost de atunci renegociat, potrivit digi24.ro.