INTERNAȚIONALRELIGIE

Papa Francisc i-a cerut de două ori președintelui Ucrainei să fie deschis „propunerilor serioase de pace”. Ucraina solicită explicații

Pentru prima dată, pe 2 octombrie, Papa s-a adresat președintelui Ucrainei înainte de a citi rugăciunea „Angelus” în Piața Sf. Petru din Roma.

„Anumite acțiuni nu pot fi niciodată justificate, niciodată! Este alarmant că lumea cunoaște geografia Ucrainei sub nume precum Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporijie și alte regiuni care au devenit locuri de nespusă suferință și frică”, a spus pontiful.

Papa Francisc a cerut o încetare imediată a focului și căutarea condițiilor pentru negocieri care să ducă la soluții „nu impuse prin forță, ci consensuale, corecte și stabile”. El l-a menționat și  pe președintele Rusiei.

„Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse cu o cerere de a opri această spirală de violență și moarte, în special de dragul propriului popor. Pe de altă parte, simțind profund suferința imensă a poporului ucrainean ca urmare a agresiunii pe care au experimentat-o, fac un apel nu mai puțin încrezător către președintele Ucrainei să fie deschis la propuneri serioase de pace”, a spus el.

În câteva ore, pontiful a repetat apelul pe Twitter.

„Profund întristat de suferința imensă a poporului ucrainean ca urmare a agresiunii pe care a suferit-o, fac apel cu nu mai puțină încredere la președintele Ucrainei să fie deschis la propuneri serioase de pace”, a scris Papa.

Ca răspuns, reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhiy Kyslytsia, a întrebat dacă Papa are vreo contestație pentru Putin.

„Există oare vre-un apel la Putin ca el să devină serios, pentru numele lui Dumnezeu?! Serios, Să înceteze  imediat omorurile, să nu mai trimită  carne de tun, Plecați!!! Apeluri reale, nu IQ-uri (inteligență emoțională) sau semnale  codificate între rânduri. Nu este vorba despre asta. politică ci  despre bazele credinței creștine”, a scris Kyslytsia pe Twitter.