Negocieri dure pentru viitorul Guvern! Actualul premier PNL, Nicolae Ciucă, vrea să rămână în viitorul Guvern, după rotativă. Reamintim că în luna noiembrie 2021, PSD-PNL-UDMR au format o coaliție de guvernare, iar protocolul semnat atunci prevede ca la sfârșitului lunii mai să aibă loc rotativa guvernamentală. Acest lucru a dus la certuri în coaliție, dar și la negocieri din ce în ce mai dure, odată ce data rotativei guvernamentale se apropie. Miniștrii neperformanţi vor fi înlocuiți, iar Nicolae Ciucă jonglează cu mai multe variante. Potrivit unor surse, liderul liberal GHEORGHE FLUTUR A CERUT UN MINISTER ȘI CEL MAI PROBABIL DANIEL CADARIU VA RĂMÂNE ÎN CONTINUARE MINISTRU.
În luna noiembrie a anului 2021, după o instabilitate politică, dar și după mai multe crize succesive, clasa politică din România a decis să creeze o alianță formată din PSD-PNL-UDMR și Grupul Minorităților Naționale, avându-l ca premier pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă.
Acordul de constituire a “Coaliției Naționale pentru România” a fost semnat în data de 25 noiembrie 2021 de către liderii PSD-PNL-UDMR. Documentul are 12 puncte și este valabil pe durata mandatului parlamentar, până în anul 2024. Potrivit acordului, mandatul lui Nicolae Ciucă va dura până în 25 mai 2023, iar după această dată, conducerea guvernului va fi preluată de către PSD, până la alegerile din anul 2024.
Împărțirea ministerelor în coaliție conform protocolului semnat în 2021
Documentul prevede și condițiile de funcționare a rotativei între PSD și PNL la schimbarea prim-ministrului. Astfel, vor fi înlocuiți următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu un nume de la PNL, iar PSD va primi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Finanațelor va trece de la PSD la PNL, iar PSD va prelua Ministerul Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului va trece de la PSD la PNL, iar PSD va prelua conducerea Cancelariei prim-ministrului. Deși coaliția a semnat acest acord, au început să apară discuții din ce în ce mai aprinse între PSD și PNL pe măsură ce rocada de la Palatul Victoria se apropie. În timp ce PSD dorește renegocierea acordului, liberalii se opun acestei inițiative. De asemenea, aceștia se acuză reciproc că vor să amâne data rocadei premierilor.
Tensiuni au mai apărut și după ce liderul social democrațiilor, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă rotativa nu va avea loc, PSD va ieși de la guvernare și va începe procedurile pentru alegerile anticipate. Oficial însă, ambele partide susțin că rocada premierilor va avea loc în luna mai.
În decursul ultimelor luni, au avut discuții între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, privind rotativa guvernamentală, dar se pare că încă nu au ajuns la un punct comun. Pe lângă problema rotativei, coaliția se mai confruntă cu probleme ce țin de PNRR, dar și probleme ce țin de finanțele țării.
Negocierile în coaliție continuă
Noul guvern ar putea fi instalat până la data de 1 iunie, iar Marcel Ciolacu va deveni următorul prim-ministru, conform protocolului semnat. Coaliția de guvernare continuă negocierile privind schimbarea guvernului, dar a început și conturarea viitoarelor portofolii ministeriale din noul guvern. Liderii coaliției s-au întrunit luni, 8 mai, din nou pentru a discuta despre rotativa guvernamentală, dar și despre măsurile de reducere bugetară. De asemenea, surse politice spun că s-a discutat și despre o posibilă renegociere a protocolului.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni ( 8 mai) că vor există modificări la rotativa guvernamentală, față de protocolul inițial semnat de PSD și PNL, inclusiv la actualii membri ai guvernului,dar un cuvânt de spus va avea și Marcel Ciolacu, care va fi prim-ministru.
Cu certitudine vor fi modificări, inclusiv la actualii membri ai Cabinetului şi totodată trebuie să menţionez că există, în momentul în care va prelua funcţia de premier domnul preşedinte Ciolacu, decizia dumnealui asupra a ceea ce înseamnă numirea viitorilor… (…) Discuţiile, ştiţi foarte bine, sunt între liderii partidelor, la nivelul partidelor, fiecare listă de membri în Guvern trebuie aprobată în Biroul Politic Naţional şi, ulterior, ultimul cuvânt îl are premierul„, a spus Ciucă înainte de a participa la Congresul seniorilor liberali.
Premierul Ciucă a declarat că negocierile privind rotativa guvernamentală vor porni de la respectarea protocolului, dar a precizat că există posibilitatea ca unele chestiunii să se modifice. „Pornim discuţiile de la respectarea acestui protocol, aşa am discutat de fiecare dată, toţi liderii de coaliţiei sunt de acord. Sigur, fiind vorba de o coaliţie politică, există posibilitatea ca anumite chestiuni să fie modificate”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul, întrebat și dacă acesta va prelua funcția de viceprim-mimistru și minstru al Apărării la rocada guvernamentală, a declarat: “”Nu trebuie să speculăm în acest moment pe astfel de ipoteze, pentru că nu este cazul”. „În primul rând, nu am discutat absolut deloc vreun nume, cu atât mai puţin al domnului Tudose. Este decizia PSD pe cine va propune şi va nominaliza”. Ciucă a fost întrebat dacă dorește un tehnocrat, un specialist sau un om din cadrul partidului. „Dacă ar fi posibil să fie și specialist și membru de partid ar fi perfect”, a declarat acesta.
Schimbări în guvern
Negocierile din coaliție sunt într-un stadiu avansat și se pun bazele cabinetului Ciolacu. Singurul ministru PSD care va rămâne în guvernul Ciolacu este Sorin Grindeanu, care va ocupa în continuare funcția de ministru al Transporturilor. Deși, acesta a declarat, într-o conferință la Constanța, că nu se regăsește în noua formulă, după rotativă. De asemenea, se pare că protocolul dintre cele două partide a fost modificat iar fiecare formațiune va avea două ministere avizatoare.
Miniștrii neperformanti vor fi înlocuiți. Pe lista neagră s-ar afla ministrul Economiei, Florin Spătaru. Va fi înlocuit cu Mihai Tudose. Liberalii vor păstra ministerul Justiție, unde se pare că va rămâne Cătalin Predoiu.De asemenea, conform unor surse, PNL va avea cele mai puține schimbări. Se pare că Virgil Popescu va rămâne la Energie, Cătălin Predoiu, așa cum am spus și mai sus, la Justiție, Bogdan Aurescu la Interne și Ligia Deca la Educație. Și Gabriela Firea, actualul ministru al Familiei, ar rămâne pe poziții.Şi social-democrații Adrian Câciu, de la Minsiterul Finanțelor, și Marius Budăi, de la Ministerul Muncii, ar fi pierdut sprijinul. Budăi ar putea fi înlocuit de Lia Olguta Vasilescu, iar Câciu de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu sau de actualul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja. Nici ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu mai este dorit, și ar urma să fie înlocuit.