ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Zelca: Ce să învețe cetățeanul de rând când vede că un procuror pune umărul la denigrarea poliției?

Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost filmat de doi polițiști, care l-au tras pe dreapta, încercând să îi intimideze pe cei doi agenți. Vasile Zelca, președintele SNPPC, a declarat pentru Replica faptul că fostul procuror general al DIICOT ar trebui să-și dea demisa: „Horodniceanu trebuie să-și dea demisia având în vedere ce s-a întâmplat în noaptea când a fost oprit de echipajul poliției. Polițiștii se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe care Horodniceanu i-a admonestat, de ce l-au oprit, de ce nu îl recunosc. În momentul în care polițiștii i-au cerut să se legitimeze, dânsul a arătat legitimația de procuror, ceea ce din punctul nostru de vedere a reprezentat o presiune pusă pe polițiști în încercarea de a-i determina fie să nu aplice vreo sancțiune, sau să-și schimbe comportamentul, să fie mai supuși, mai atenți în măsurile pe care vor să le ia. După aceea i-a amenințat spunându-le că merge la șeful IPJ să îi spună ce s-a întâmplat acolo.” 

Întrebat ce părere are despre noua varianta apărută, cea a unei înscenări, Vasile Zelca a transmis faptul că agentul de poliție nu are cum să-și dea seama cine se află la volanul unui autoturism înainte de a-l opri: „Ceea ce ne uluiește cel mai mult, în explicațiile pe care le-a dat după ce au ieșit imaginile filmate, acesta afirmă că este totul o înscenare și un scenariu bine pus la punct. Noi credem că, în miez de noapte, doi polițiști care au fost depășiți neregulamentar de către o mașină, după forma farurilor, își dau seama că este Horodniceanu la volan, și pun la cale un scenariu? Eu nu am de unde să știu cine este la volanul unei mașini care mă depășește neregulamentar. În momentul în care am oprit mașina, eu l-am oprit pe conducătorul auto care a efectuat manevra fără respectarea regulilor rutiere. Nu l-am oprit nici pe Zelca, nici pe Horodniceanu, nici pe Ciucă. Eu am tras pe dreapta conducătorul auto, care trebuie să respecte normele rutiere, indiferent de cine este dânsul ca personalitate. Horodniceanu trebuie să se legitimeze cu buletinul și dacă se simțea nedreptățit de măsura luată de polițiști, avea posibilitatea să atace în instanță procesul verbal de contestare a contravenției. Noi ne menținem poziția că Horodniceanu trebuie să-și dea demisia, iar cei care s-au sesizat din oficiu trebuie stabilească gradul, dacă există vinovăție, și să ia o măsură, pentru că dacă vom lăsa lucrurile așa cum sunt … A apărut și o altă variantă, de ce au filmat ascuns, cu ce au filmat.

 

 

Noi trebuie să vedem esența problemei: un procuror a abuzat de funcția sa, și a încercat să determine polițiștii să nu ia măsuri împotriva sa. Ba chiar i-a certat că stau în miez de noapte. În loc să ne bucurăm că polițiștii din mediul rural, care sunt subdimensionați, stau în stradă la 1:30 noaptea, și fac filtre și își fac treaba, noi încercăm să-i intimidăm. Acest comportament pune umărul la acea denigrare pe care o reclamăm de ani de zile a Poliției Române. Cetățeanul de rând, când vede că un procuror, care prin natura sa aplică legea, legat la ochi, cu talerul într-o mână și cu sabia în cealaltă, pune umărul la denigrarea poliției și la știrbirea acesteia, ce să învețe?” a conchis Vasile Zelca. 

Predoiu îl apără pe procuror

Cătălin Predoiu îi ia apărarea procurorului  și spune că… e important că a realizat gestul făcut.

Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, că regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. (…) E regretabil contextul, cum a spus şi dânsul e regretabilă atitudinea, e greşită evident de la început până la sfârşit, dar este important că a realizat acest lucru. Şi-a manifestat regretul faţă de cele întâmplate. Cred că corect să spunem şi acest lucru. (…) Subscriu la cea ce a spus domnul Horodniceanu însuşi, nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie să raţionezi pe unde ai greşit, ce ai greşit, să recunoşti acest lucru şi să îţi exprimi un regret, preferabil sincer”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de News.ro.