INTERNAȚIONAL

NASA descoperă mai mult de 50 de super emițători de metan

În timpul cartografierii mineralelor din deșerturile Pământului, noul detector al agenției de pe ISS a detectat contribuții masive la schimbările climatice.

Un instrument de pe Stația Spațială Internațională (ISS) a detectat mai mult de 50 de locuri de pe Pământ care sunt super-emisori de metan, un puternic gaz cu efect de seră, a anunțat NASA săptămâna trecută.

Aceste instalații, echipamente și alte infrastructuri care emit metan în proporții mari se întind în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și sud-vestul Statelor Unite. Descoperind aceste situri din spațiu, satelitul aduce o perspectivă importantă în ceea ce privește responsabilitatea climatică, spune NASA.

„Este o capacitate unică care va ridica ștacheta eforturilor de atribuire a surselor de metan și de atenuare a emisiilor provenite din activitățile umane”, a declarat David Thompson, cercetător al NASA pentru acest proiect, responsabil de instrumente.

Detectorul, numit Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT), nu a fost inițial destinat să caute metan, ci mai degrabă a fost lansat pentru a căuta praf mineral. Acesta măsoară semnăturile spectrale ale mineralelor, sau combinația unică de lungimi de undă ale luminii pe care fiecare material le absoarbe și le reflectă. EMIT măsoară aceste semnături pentru a dezvălui ce minerale sunt prezente în deșerturile producătoare de praf de pe o mare parte a lumii, ajutând cercetătorii să înțeleagă efectul acestora asupra climei.

Instrumentul poate căuta metanul în același mod. „Se pare că metanul are, de asemenea, o semnătură spectrală în aceeași gamă de lungimi de undă, iar acest lucru ne-a permis să fim sensibili la metan”, a declarat Robert Green, cercetătorul principal al EMIT, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit lui Mike Wall de la Space.com.

Printre zecile de coloane de metan reperate de EMIT până în prezent, unul se întinde pe o distanță de aproximativ trei kilometri în Bazinul Permian, un câmp petrolier masiv la sud-est de Carlsbad, New Mexico. Această sursă de emisii de metan a fost nedetectată anterior, scrie Avery Schuyler Nunn de la Grist.