Portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a revenit complet la operațiunile normale, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konașenkov.
„Măsurile de curățare a minelor și demilitarizare a portului Mariupol – eliberat de militanții ucraineni – din Republica Populară Donețk [RPD] au fost finalizate, iar portul a revenit la activitățile sale operaționale obișnuite”, a informat el. Ministerul rus al Apărării a raportat marți că specialiștii din flota Mării Negre și inginerii de teren și-au încheiat lucrările pentru a curăța zona portului Mariupol de mine. Peste 12.000 de dispozitive explozive și arme abandonate de militanții ucraineni au fost descoperite și imobilizate,potrivit TASS.
Personalul rus a curățat, de asemenea, canalele de apropiere și zonele de apă interioare ale navelor scufundate și alte obstacole de navigație, pe lângă demilitarizarea portului. Inginerii de teren ai Rusiei au deminat complet și coasta Mării Azov, adiacentă portului Mariupol. Operațiunea militară a Rusiei în Donbass Situația la linia de angajare din Donbass a escaladat pe 17 februarie. Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) au raportat cele mai masive bombardamente ale armatei ucrainene din ultimele luni, care au deteriorat infrastructura civilă și au cauzat victime civile.
Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat recunoașterea suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Rusia a recunoscut republicile Donbass în conformitate cu constituțiile DPR și LPR în limitele regiunilor Donețk și Lugansk de la începutul anului 2014. Președintele rus Putin a declarat într-o alocuție televizată din 24 februarie că, ca răspuns la o solicitare a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială în Ucraina. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene, menționând că operațiunea vizează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei.
sursa/agentia de presa TASS