INTERNAȚIONAL

Mii de oameni mărșăluiesc în El Salvador pentru a cere dreptul la avort

Aproximativ 2.000 de femei au mărșăluit duminică în capitala El Salvador pentru a cere legalizarea avortului și o scădere a numărului de crime împotriva femeilor din țara din America Centrală.

Cu sloganuri precum „Este corpul meu, avortul este dreptul meu”, „Gata cu violența patriarhală” și „Femeile sunt puternice și împreună avem grijă de noi”, ele au manifestat în San Salvador purtând la gât eșarfe mov sau verzi, anticipând Ziua Internațională a Femeii, care va avea loc pe 8 martie.

Ele au cerut „ca avortul să fie dezincriminat în țară din anumite motive, pentru a nu mai avea femei încarcerate, incriminate pe nedrept pentru că au suferit o urgență obstetricală”, a declarat pentru AFP Morena Herrera, liderul Asociației cetățenești pentru dezincriminarea avortului terapeutic, etic și eugenic (ACDATEE).

Herrera a declarat că avortul ar trebui să fie dezincriminat pentru a salva viețile femeilor și fetelor; atunci când a fost detectată o malformație fetală incompatibilă cu viața în afara uterului; și atunci când sarcina este rezultatul violenței sexuale.

El Salvador are o interdicție totală a avortului din 1998, chiar și în caz de viol sau dacă sănătatea femeii sau a fătului sunt în pericol.

Întreruperea unei sarcini poate trimite o femeie la închisoare pentru o perioadă de până la opt ani, dar judecătorii salvadorieni le găsesc adesea vinovate de „omucidere agravată”, care se pedepsește cu până la 50 de ani de închisoare.

Multe femei sunt urmărite în justiție după ce au solicitat ajutor medical pentru complicații în timpul sarcinii, fiind suspectate că au încercat să facă avort.

Cel puțin o duzină de femei se confruntă în prezent cu sentințe diferite pentru întrerupere de sarcină.

În cadrul marșului, femeile au cerut, de asemenea, ca autoritățile să combată femicidurile din țară.

„Femicidurile trebuie să înceteze, femeile au dreptul la o viață sigură, fără alte morți violente”, a declarat pentru AFP Abigail Alvarado, studentă la Universitatea de stat din El Salvador (UES).

Cifrele Observatorului violenței împotriva femeilor au indicat că în 2021, 132 de femei au fost ucise, ușor mai multe decât cele 130 de cazuri înregistrate în 2020.

sursa articol: www.france24.com