ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Medici din Suceava si Botoșani mobilizați pentru salvarea unui bebeluș

Medicii din două spitale județene se zbat pentru a ţine în viaţă o fetiţă de doar 1.030 de grame, care a fost adusă pe lume în condiţii improprii. Totul s-a petrecut sâmbătă noapte, când o tânără de 26 de ani, din Tudor Vladimirescu a născut al treilea copil, o fetiţă care a fost adusă pe lume chiar la domiciliu.

Potrivit medicilor, sarcina din care provine fetiţa este complet neurmărită şi nu s-a putut preciza vârsta la naştere. „După aspectul fizic şi neurologic al nou născutului, acesta pare un prematur de 27-28 săptămâni. Prezenta hipotermie formă severă, la admisie temperatura neputând fi măsurată, iar la o oră era 33⁰C”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Starea generală a copilului a fost una gravă de la început, prezentând mai multe semne de suferinţă fetală şi o formă severă de insuficienţă respiratorie, care a necesitat ventilaţie mecanică. Pentru că micuţa avea o saturaţie a oxigenului în sânge care fluctua foarte mult, cadrele medicale au decis administrarea unui medicament scump, în valoare de 500 de euro, în urma căruia respiraţia a putut fi stabilizată, iar peste şapte ore micuţa a fost transferată la Unitatea Neonatală de nivel 3 de la Suceava. Transportul a fost asigurat de un echipaj cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani cu un incubator special.

Prognosticul medicilor este unul rezervat, din cauza naşterii la domiciliu într-un mediu complet neigienic, având în vedere şi fragilitatea micuţei de doar 1.030 de grame, dar şi hipotermia severă cu care a ajuns. Fetiţa este primul nou născut la domiciliu din acest an, care ajunge la nivelul secţiei de Neonatologie. „Probabil dacă gravida ar fi avut măcar o urmărire minimă a sarcinii, naşterea prematură ar fi putut fi prevenită şi prognosticul nou născutului ar fi fost mai favorabil”, a mai spus medicul primar Carmen Zaboloteanu pentru Monitorul de Botosani.