Lacul Iezer – Sadova! Apariția acestui lac în peisajul obcinelor domoale este învăluită în mister. Data nașterii sale este incertă, însă se pare că există unele menţiuni istorice de pe la 1594, din timpul domniei lui Aron Vodă, care-i atestă existența. Așadar, soarele își oglindește razele fierbinți în acest luciu de apă de peste 400 de ani.
Cum ajungi la Iezer
Drumul spre Iezerul Sadovei este el însuși o poveste. Dacă se vine dinspre Gura Humorului și se continuă spre Câmpulung Moldovenesc, satele așezate de-a lungul drumului E58 sunt scoase parcă din scrierile ”României Pitorești”. Vă recomand să treceți pe aici în zi de sărbătoare, pe la orele amiezii. Atunci e momentul când bucovinenii ies de la biserică purtând a rugăciune straiele lăsate din moși-strămoși. Dacă traseul vine dinspre Vatra Dornei spre același Câmpulung Moldovenesc, acesta străbate frumosul Pas Mestecăniș. O splendoare!
Lacul menționat pentru prima dată în 1594, ascunde o legendă
Lacul menționat pentru prima dată în 1594, ascunde o legendă. Izvorul acestei legende este necunoscut deoarece există din străbuni, iar vremea a trecut peste ea cât și peste misteriosul lac.
Se spune că pe fundul lacului stă ascunsă o comoară atât de valoroasă încât ar fi nevoie de 5 generații pentru ca familia celui care o găsește să o cheltuiască în întregime.
De misterul din lac sunt responsabili tătarii care au ascuns acolo nenumărate bijuterii, lingouri de aur și mii de bani de argint. Comoara care sălășluiește în adâncul lacului este păzită cu dârzenie de vipere și păstrăvi gigantici care cutreieră apa.
Acești paznici neobișnuiți pot lua forme umanoide și veni pe uscat pentru a-i păcăli pe trecători și a-i transforma la rândul lor în ocrotitori ai comorii.
Dacă reziști în fața chemărilor în adâncuri, aceștia se sperie deoarece ești mai puternic decât ei și vor fi dispuși să îți îndeplinească 7 dorințe. Dacă vei fi necugetat și îți vei dori comoara din lac, dorința ta va rămâne neîmplinită și vei fi osandit la sărăcie.
Existența comorii este susținută de un fenomen neobișnuit. O flacără gălbuie, care în fapt nu arde și nu dogorește poate fi văzută în lac, dar doar în jurul zilelor importante, precum cea de Crăciun, Paște sau Sânziene.
sursa; sadova.ro, facebook: Lacul Iezet