CRYPTO

Japonia interzice toate tranzacțiile criptografice din Rusia și Belarus

In urma anunțului de vinerea trecută al Grupului celor Șapte (G7) privind sancțiunile anti-Rusia, Japonia trece la modul de conformare completă, ordonând tuturor celor 31 de burse operaționale să restricționeze tranzacțiile legate de Rusia.

Măsura vine după ce au fost aduse la cunoștință rapoarte privind lichidări masive de cripto-monede legate de ruși în EAU, ceea ce a stârnit îngrijorarea cu privire la o posibilă evaziune a sancțiunilor. În reacția sa, presa de la Casa Albă a declarat că:

„Ne vom asigura că statul rus și elitele, proxeneții și oligarhii ruși nu pot folosi activele digitale ca mijloc de a se sustrage sau de a compensa impactul sancțiunilor internaționale, ceea ce va limita și mai mult accesul lor la sistemul financiar global”.

G7 publică noi sancțiuni
Statele Unite, Germania, Franța, Canada, Japonia, Italia și Regatul Unit alcătuiesc împreună țările G7, care s-au reunit în weekend pentru a trasa o nouă listă de sancțiuni mai stricte împotriva guvernului rus. În cadrul acestor măsuri următoare, guvernului de la Kremlin i se va retrage statutul de națiune cea mai favorizată și i se va interzice accesul la orice formă de finanțare din partea organismelor internaționale.

Casa Albă urmărește, de asemenea, să limiteze răspândirea dezinformării rusești, să micșoreze toate alianțele comerciale cu guvernul condus de Putin și să penalizeze oligarhii ruși de top despre care se crede că sunt apropiați ai președintelui.

În urma rapoartelor privind dumpingul masiv de criptomonede de către ruși în Emiratele Arabe Unite, există temeri că criptomonedele ar putea rămâne în continuare exploatate ca o cale viabilă de eludare a sancțiunilor. G7 a hotărât acum să blocheze tot accesul Rusiei la tranzacțiile cu criptomonede, după ce mulți experți au dezmințit afirmațiile potrivit cărora criptomonedele nu pot fi folosite pentru a eluda sancțiunile.

Japonia se ridică la înălțimea sarcinii
Fiind singurul membru asiatic al G7, Japonia va trebui să se pregătească de întârziere și să acționeze în urma noii rezoluții, care propune 36 de luni de închisoare sau amenzi de 8.470 de dolari (1.000.000 de yeni) pentru cei care nu își respectă obligațiile.

Până în prezent, a fost vizată o listă cuprinzătoare de 10 grupuri legate de Rusia, 44 de ruși, 19 bieloruși, 15 organizații legate de Belarus, inclusiv atât președintele Putin, cât și președintele Lukașenko, iar guvernul japonez promite să extindă sancțiunile la toate formele de cripto-active, inclusiv la NFT.

Data de 2 aprilie este marcată pentru impunerea de sancțiuni asupra VTB Bank, Novikombank, Bank Otkritie și Sovcombank – patru dintre cele mai mari bănci rusești. Potrivit UE, aceste bănci vor fi deconectate de la rețeaua de conexiuni interbancare SWIFT.