Legea anti-proteste a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, chiar dacă mai multe organizații ale societății civile au criticat proiectul inițiat de PNL-iștii Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Mai mult, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de către USR şi Forţa Dreptei, dar judecătorii au respins sesizarea.
Actul normativ elimină posibilitatea ca faptele de ultraj și tulburare a ordinii și liniștii publice să fie sancționate cu amendă. Legea prevede direct închisoare pentru aceste infracțiuni, iar pedeapsa maximă a fost majorată de la doi la șapte ani.
Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a acuzat că legea limitează dreptul oamenilor de a protesta și a atras atenția că pretinse tulburări ale ordinii publice ajung acum să fie pedepsite mai aspru decât uciderea din culpă. Prin această lege, ne apropiem mai mult de un stat polițienesc, a mai susținut Tomac.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.
„Cred că Ion Iliescu ar fi invidios pe această inițiativă, că nici măcar PSD de atunci, din anii ’90, după mineriade, n-a avut atâta har în a crea o legislație prin care să îngrădești protestele.
Noi n-avem nevoie de un stat milițian, noi avem nevoie de un stat în care să funcționeze legea, că nici după protestele din 2018, când au fost excese evidente ale instituțiilor statului prin reprimarea populației, nu s-a făcut lumină nici până acum, așa cum nu s-a făcut lumină nici în cazul mineriadelor, nici în cazul altor evenimente publice unde au avut de suferit cetățenii.
Cred că această măsură prim care vii și dai condamnări pentru pretinse tulburări publice mai mari decât pentru uciderea din culpă mi se pare exagerată. Nu aveam nevoie de astfel de inițiative acum, pentru că am văzut că atunci când statul vrea să facă exces de zel și să încalce legea, nimic nu i se întâmplă sau când statul închide ochii așa cum s-a întâmplat în pandemie, când milioane de români stăteau închiși în casă, iar unii protestau că aveau voie să organizeze proteste prin Piața Victoriei și nu numai și o făceau cu acordul statului”, a declarat președintele PMP, pentru B1 TV.
Tomac susține că legea inițiată de Ciucă și Bode e „complet antidemocratică”
„Această lege e complet antidemocratică din punct de vedere al îngrădirii libertății de exprimare prin proteste. Pentru cei care sunt în prezent certați cu legea sau comit excese există cadrul legal pentru a-i pedepsi, nu aveam nevoie de noi măsuri prin care transformăm România într-un stat polițienesc și evident că oricine protestează împotirva guvernului sau a autorităților publice va fi tratat ca și cum ar fi comis crime foarte grave.
Mi se par excesive aceste abordări care duc România spre un stat milițienesc, ceea ce nu era cazul, că avem probleme mult mai mari”, a mai susținut Eugen Tomac.
sursa:B1 TV