INTERNAȚIONAL

Între 2015 și 2020, Franța a livrat Rusiei echipamente militare de ultimă generație

Între 2015 și 2020, Franța a livrat Rusiei echipamente militare de ultimă generație, care i-au permis lui Vladimir Putin să modernizeze 1.000 de tancuri, avioane de vânătoare și elicoptere de luptă și care ar putea fi folosite în conflictul ucrainean.

Documente clasificate obținute de Disclose, care au fost coroborate cu date din domeniul public, arată că, începând din 2015, Franța a emis 76 de licențe de export către Rusia pentru echipamente militare în valoare totală de 152 de milioane de euro. Această cifră apare în ultimul raport parlamentar francez privind exporturile de arme, deși tipurile de arme nu sunt detaliate acolo. Potrivit investigației, companiile franceze din domeniul aerospațial și al apărării Thales și Safran, la care statul francez deține participații importante, au fost principalii beneficiari ai acestor contracte. Afacerile se referă în principal la camere de termoviziune pentru tancuri și la sisteme de navigație și detectoare de infraroșu pentru avioanele de luptă și elicopterele de atac rusești.

Cu toate acestea, la 1 august 2014, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra exporturilor de arme către Rusia. Această măsură a fost luată după luni de tensiuni în Ucraina. În februarie 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, la doar două luni după ce armata sa a intrat în regiunea Dombass din estul Ucrainei în sprijinul separatiștilor pro-ruși. În luna iulie a aceluiași an, un avion de linie Boeing 777 cu 298 de civili la bord a fost doborât de o rachetă deasupra regiunii. Rusia a fost criticată, fiind acuzată că a alimentat conflictul armat.

Sub presiunea partenerilor europeni și a Statelor Unite, președintele francez François Hollande a anulat vânzarea planificată în 2015 a două nave de asalt amfibiu din clasa Mistral către Rusia. Dar guvernele franceze succesive, sub conducerea președintelui Hollande mai întâi și apoi a președintelui Macron, aveau să profite de o lacună a embargoului european: acesta nu era retroactiv. Astfel, orice contracte semnate înainte de decizia de a impune un embargo puteau continua.

În plus, echipamentele erau exportate în garanție, cu alte cuvinte, producătorii francezi se angajau să efectueze orice reparații timp de mai mulți ani după livrare, atâta timp cât Franța nu le suspenda licența de export.

Acest echipament militar fabricat în Franța l-a ajutat pe liderul rus Vladimir Putin să își modernizeze forțele armate de-a lungul anilor; și ar putea fi deja utilizat în războiul din Ucraina.

Potrivit unui raport clasificat al organismului interministerial francez SGDSN – care coordonează politica națională de apărare și securitate – datat mai 2016 și obținut de Disclose, aproximativ 121 de camere termice Catherine XP urmau să ajungă la „armata rusă”. Aceste livrări nu au fost niciodată oprite. Potrivit informațiilor noastre, până în 2020, acești doi grei ai industriei franceze de armament vânduseră în total 800 de camere de acest tip Rusiei.

Aceste camere au fost deja folosite de armata rusă, în timpul invaziei din regiunea Donbass în 2014. Acest lucru este demonstrat în fotografiile făcute de ucraineni cu interiorul unui tanc rusesc T72. Potrivit informațiilor noastre, alte 55 de camere au fost livrate în 2019, cu binecuvântarea statului francez.