INTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

NATO a adunat 30.000 de soldați și 50 de nave de război în apropiere de granița Rusiei

NATO a adunat 30.000 de soldați și 50 de nave de război în apropiere de granița Rusiei pentru exerciții militare.

Exercițiul, denumit Cold Response, a început astăzi în Norvegia, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza invaziei din Ucraina.

Exercițiul include 30.000 de soldați din peste 25 de țări din Europa și America de Nord, 200 de avioane și 50 de nave.

Cel mai mare exercițiu NATO, care se desfășoară la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, a fost planificat cu mult înainte de invazia Moscovei în Ucraina, dar semnificația sa a fost acum sporită.

„Acest exercițiu este extrem de important pentru securitatea Norvegiei și a aliaților săi. Vom exersa o întărire aliată a Norvegiei”, a declarat ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen.

„Nu are loc din cauza atacului autorităților ruse asupra Ucrainei, dar având în vedere contextul există o semnificație sporită”.

Scopul exercițiului este de a testa modul în care Norvegia și membrii Alianței ar lucra împreună pe uscat, în aer și pe mare, în conformitate cu articolul 5 din Carta NATO, care cere statelor membre să vină în ajutorul unui alt stat membru atacat.

„Mi se pare absolut normal, poate acum mai mult ca oricând, să ne antrenăm împreună pentru a ne demonstra capacitatea și dorința de a ne apăra valorile și modul de viață”, a declarat generalul Yngve Odlo, șeful Comandamentului Întrunit al Norvegiei și responsabil de Cold Response.

Forțele armate norvegiene au declarat că au furnizat informații amănunțite rușilor, inclusiv Ministerului rus al Apărării, afirmând că acest lucru este vital pentru prevenirea neînțelegerilor și a conflictelor inutile.

Rusia a refuzat să observe exercițiul, care are loc o dată la doi ani și care urmează să se încheie la 1 aprilie.