INTERNAȚIONAL

Într-o acțiune rară, Japonia va trimite veste antiglonț și căști de protecție în Ucraina

Japonia va furniza veste antiglonț și alte materiale de apărare Ucrainei, a declarat vineri premierul Fumio Kishida, într-o rară livrare de echipamente de către Forțele de Autoapărare către o țară supusă unui atac armat.

Bunurile care vor fi livrate de către FDS și prin alte canale includ, de asemenea, căști de protecție, corturi, îmbrăcăminte de iarnă, produse alimentare, produse de igienă, aparate foto și generatoare de energie, a precizat guvernul japonez, în contextul în care Rusia își intensifică atacul asupra Ucrainei, în pofida condamnării internaționale.

Furnizarea articolelor neletale vine la cererea Ucrainei și se încadrează în domeniul de aplicare al Constituției care renunță la război, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

Momentul livrării nu a fost stabilit, iar Japonia nu intenționează să furnizeze arme Ucrainei, a adăugat el.

Statele Unite și națiunile europene fac demersuri pentru a furniza arme Ucrainei pentru a ajuta la consolidarea apărării acesteia împotriva agresiunii Rusiei.

Kishida i-a transmis vineri, prin telefon, planul guvernului său președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

În timpul convorbirii, Kishida i-a spus lui Zelenskyy că Japonia condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa.

„Atacul este total inacceptabil și revoltător”, a declarat Kishida reporterilor. „În calitate de națiune care a trecut prin accidentul nuclear Fukushima nr. 1 (în 2011), Japonia îl condamnă în termenii cei mai fermi posibil.

sursa articol: www.japantimes.co.jp