CRYPTO

UE promite să împiedice Rusia să folosească cripto pentru a evita sancțiunile

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii iau acum în considerare posibilitatea de a împiedica guvernul rus să folosească cripto pentru a se sustrage sancțiunilor financiare. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat miercuri că cele 27 de țări ale UE iau deja aceste măsuri.

„Luăm măsuri, în special în ceea ce privește criptomonedele sau activele criptografice care nu ar trebui să fie folosite pentru a eluda sancțiunile financiare decise de cele 27 de țări ale UE”, a declarat Le Maire într-o conferință de presă miercuri.

Statele Unite monitorizează, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să folosească cripto pentru a eluda aceste sancțiuni, potrivit secretarului Trezoreriei, Janet Yellen.

„Aud adesea că se menționează criptomonedele, iar acesta este un canal care trebuie urmărit”, a spus ea. „Nu este vorba că acel sector este în totalitate unul în care lucrurile pot fi eludate”.

Ea răspundea la o scrisoare din partea a trei senatori americani – Elizabeth Warren, Sherrod Brown și Mark Warner – care i-au scris cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească criptomonedele pentru a se sustrage sancțiunilor.

„Având în vedere necesitatea de a asigura eficacitatea și integritatea programului nostru de sancțiuni împotriva Rusiei și a altor adversari, solicităm informații cu privire la măsurile pe care Trezoreria le ia pentru a impune respectarea sancțiunilor de către industria criptomonedelor”, se arată în scrisoare.

Nu este clar ce măsuri ia UE, dar Statele Unite au luat măsuri pentru a cere mai multor burse de criptomonede să blocheze accesul rușilor la criptomonede. Deja, băncile care oferă legături cu bursele de cripto sunt afectate de sancțiuni, dar va fi imposibil să se închidă în întregime lacunele.

Posibilitatea de a bloca aceste tranzacții este deja pusă sub semnul întrebării, deoarece un număr destul de mare de burse cripto au refuzat să înghețe activele cripto ale rușilor sau să oprească tranzacțiile sau nu sunt în măsură să o facă. Unii au spus că nu pot face acest lucru deoarece nu toți rușii susțin războiul din Ucraina. O bursă a declarat că face diferența între politicienii ruși care încep războiul și cetățenii ruși obișnuiți și că nu va implementa o interdicție generală pentru a minimiza impactul asupra utilizatorilor nevinovați.

De asemenea, nu este clar cum ar fi posibil ca astfel de interdicții să fie aplicate împotriva portofelelor și a schimburilor descentralizate, deoarece nici măcar șefii cripto-burselor nu controlează acest lucru. Săptămâna aceasta, s-a raportat că Tether a fost tranzacționat împotriva rublei, ca urmare a prăbușirii monedei din cauza sancțiunilor.

Nu există nimic care să împiedice Rusia să folosească cripto pentru a anula efectele sancțiunilor, fie în interiorul granițelor sale, fie altfel. CEO-ul Paxful a declarat că Rusia, care pregătește deja legislația cripto ca o chestiune de supraviețuire, ar putea fi printre cele 8 țări care ar putea legaliza Bitcoin.

sursa articol: zycrypto.com