ACTUALITATENAȚIONALRELIGIE

Tradiții de Florii. Obiceiuri și superstiții care se respectă în deosebi la sate

Sărbătoarea din Duminica Floriilor are loc cu o săptămână înaintea de sărbătoarea Sfintelor Paști, iar în jurul acestei sărbători stau la bază o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții.

În ziua de Florii, Biserica îngăduie dezlegare la pește. Astfel, creștinii merg la biserică și împart icre și preparate din pește.

In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.

In unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma. În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele, spune o vorbă din bătrâni.

În ziua de Florii se obișnuiește ca gospodinele să scoată veșmintele la aer, în curte.

Astfel, hainele se vor scutura de praf și de urât.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Se spune că în săptămâna dinainte de Florii nu se plantează pomi, fiindcă aceștia nu vor rodi.

Se mai spune că în ziua de Florii nu e bine să te speli pe cap, fiindcă vei încărunți prematur.

O altă superstiție a sărbătorii Floriilor spune că cei care nu vor serba ziua de Florii se vor umple de pistrui, potrivit traditii-superstitii.ro.

În anumite regiuni ale țării, în ajun de Florii, fetele nemăritate pun o bluză curată și o oglindă lângă un păr altoit și o lasă acolo până dimineața. Oglinda se poate folosi la farmecele de dragoste și sănătate.