Produsele din carne tocată și salamurile crud-uscate românești nu mai pot fi vândute în Marea Britanie și Statele Unite. Cele două țări au impus o serie de restricții, dat fiind că țara noastră este considerată roșie din cauza problemelor legate de pesta porcină africană.
Restricții pentru exporturile de carne tocată și salamuri
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, a confirmat că producătorii se confruntă cu probleme. Din cauza pestei porcine africane, exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate. Potrivit spuselor sale, deși numărul focarelor de boală nu sunt foarte multe, problema este că în vreme ce unele dispar, apar altele noi.
Astfel, a spus Dana Tănase, pesta porcină provoacă mari probleme producătorilor de carne. Aceștia nu mai pot vinde la export în statele extracomunitare. Situația este mai bună pe piața intracomunitară, unde se aplică alte regulamente. În statele UE, producătorii își pot vinde produsele de carne câtă vreme sunt produse cu materie primă eligibilă.
Pierderi mari pentru cei care vând în Marea Britanie
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) a afirmat că odată ce exporturile au fost blocate, procesatorii au suferit pierderi mari. Este vorba despre cei care au expediat produse de carne tocată și salamuri crud-uscate în Marea Britanie. Aici se înregistrau cele mai mari vânzări dat fiind că este o comunitate importantă de români. Blocarea exporturilor le-a afectat afacerile, însă.
”Au existat numeroase transporturi de carne tocată, de carne preparată, respectiv mici congelaţi, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autorităţile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat şi-au pierdut marfa, pentru că între timp a expirat şi înregistrează pagube economice însemnate”, a declarat Diana Tănase.
Potrivit spuselor sale, asociația a făcut demersuri pentru ca Marea Britanie să aplice aceleași reguli la importuri ca și Comisia Europeană. Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, astfel că își face propriile reguli și regulamente. În aceste condiții, exporturile de produse din carne ce nu sunt tratate la temperaturi de 80 de grade sunt interzise.
„Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României, şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ. Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a spus reprezentanta ARC.
ANSVA face demersuri pentru ca exporturile să fie reluate
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie dar și prinrin reprezentanţa României la Bruxelles. Cu toate acestea răspunsul primit din Marea Britanie a fost negativ. Exporturile de mititei și salamuri din carne tocată crud uscată rămân blocate.
Dana Tănase a precizat că decizia autorităților britanice au la bază problemele cu pesta porcină din România. Pentru moment Marea Britanie nu acceptă, deoarece situația din România este critică. Chiar dacă mai sunt țări cu focare de pestă porcină africană, acolo interdicția se aplică pe diferite zone. În cazul României, însă întreaga țară este sub interdicție.
Reprezentanţii ANSVSA au anunţat că pesta porcină africană înregistrează un regres semnificativ. Drept urmare au anunțat că fac demersuri pentru a scoate restricțiile în zona roz pentru anumite județe în care nu au mai fost înregistrate focare de peste un an.
„Ar o ideea foarte bună, dar pentru asta trebuie să fie de acord Comisia Europeană, iar măsurile care sunt aplicate, de prevenire şi de reapariţie a focarelor de pestă trebuie să fie în vigoare. Deci, ideea ar fi genială, pentru că în felul acesta anumite unităţi de producţie, de procesare a cărnii, care sunt situate în zona roz sau în zonă în viitor indemnă de pestă, vor fac putea face export”, a adăugat directorul executiv al ARC.