Trei bărbați paralizați cu leziuni grave ale măduvei spinării au reușit să meargă din nou la câteva zile după ce au primit un implant medular care stimulează mușchii trunchiului și ai picioarelor – o evoluție despre care oamenii de știință cred că ar putea avea o aplicare largă ca produs comercial.
Oamenii de știință au implantat dispozitive cu 16 electrozi în spațiul epidural de pe coloana vertebrală a bărbaților, între vertebre și membrana măduvei spinării, potrivit CNN. Electrozii primesc curenți electrici de la stimulatoarele cardiace implantate sub pielea abdomenului lor, care sunt controlate fără fir cu ajutorul unui computer de tip tabletă, a precizat CNN.
Michel Roccati din Italia, care și-a pierdut abilitatea de a merge într-un accident de motocicletă din 2017, a declarat că acum, când are implantul, se poate deplasa în oraș cu un umblător și poate sta în picioare pentru a face un duș.
„Sunt liber”, a spus Roccati. „Pot să merg oriunde vreau”.
Studiul a fost condus de Jocelyne Bloch de la Spitalul Universitar din Lausanne și Grégoire Courtine de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie. Rezultatele au fost publicate luni în revista Nature Medicine.
Stimularea electrică a coloanei vertebrale a fost studiată de ani de zile, dar nu a prezentat rezultate atât de imediate.
În 2018, de exemplu, Clinica Mayo din Statele Unite a declarat că un bărbat paralizat în urma unui accident de snowmobil a reușit să meargă din nou cu ajutorul unui implant spinal, dar numai după 22 de săptămâni de terapie fizică.
Bărbații din studiul recent își pierduseră toate mișcările voluntare sub locul leziunilor, dar au putut face pași pe o bandă de alergare a doua zi după operație, a precizat CNN.
„Este un moment foarte emoționant, pentru că [pacienții] își dau seama că pot face pași”, a spus Bloch.
A fost nevoie de fizioterapie și de trei până la patru luni de antrenament înainte ca bărbații din studiul elvețian să poată finaliza acțiuni precum urcarea scărilor sau mersul independent pe jos 500 de metri, a precizat CNN.
„Pentru prima dată, nu avem doar un efect imediat – deși antrenamentul este încă important -, ci și indivizi fără nicio senzație, fără niciun fel de mișcare, au reușit să redevină complet în picioare și să meargă independent de laborator”, a spus Courtine.
USA Today a relatat că echipa elvețiană speră să înceapă un studiu clinic cu 50-100 de pacienți în câțiva ani și, în cele din urmă, un studiu de 1.000 de persoane pentru a obține aprobarea din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente. Dacă va fi aprobată, tehnologia ar putea oferi o nouă speranță pentru mii de persoane paralizate.
Courtine a declarat pentru USA Today că următorul obiectiv al echipei de cercetare este de a controla electrozii cu ajutorul unui telefon mobil.
Cercetătorii au declarat că FDA a aprobat o desemnare de „dispozitive revoluționare” pentru această tehnologie, ceea ce ar permite oamenilor să obțină acoperire prin programul Medicare Coverage of Innovative Technology, potrivit CNN.