SĂNĂTATE

Studiu:Ketamina poate fi un factor de descurajare de urgență pentru persoanele cu risc de sinucidere

Un nou studiu clinic întărește ideea că ketamina – cunoscută cândva ca drog de club – poate atenua rapid gândurile suicidare.

Cercetătorii au descoperit că, în rândul a 156 de adulți spitalizați pentru gânduri suicidare grave, cei cărora li s-au administrat două doze de ketamină au văzut adesea cum aceste idei tulburătoare dispar în câteva zile.

Până în ziua a treia, 63% dintre ei erau în remisiune completă, în comparație cu puțin sub 32% dintre pacienții cărora li s-a administrat un placebo pe lângă îngrijirea standard.

Studiul – publicat pe 2 februarie în British Medical Journal – este cel mai recent care analizează efectele ketaminei asupra sănătății mintale. Medicamentul a fost aprobat în Statele Unite cu zeci de ani în urmă ca anestezic, iar apoi a devenit popular ca drog de petrecere – cunoscut sub nume precum „special K” – datorită efectelor sale de alterare a minții.

Dar cercetătorii au fost de mult timp conștienți de potențialul ketaminei, în doze mici și în condiții bine controlate, de a trata simptomele psihiatrice.

În ultimii ani, aceasta a apărut ca un fel de medicament minune pentru pacienții cu depresie severă care nu se ameliorează cu tratamentul standard.

Pentru aceste persoane, ketamina poate aduce uneori o ameliorare rapidă, chiar și în decurs de o zi. Experții spun că acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu risc ridicat de a se răni.

Noile descoperiri se adaugă la dovezile că ketamina poate ajuta acești pacienți să treacă prin criză, a declarat Dr. Paul Kim, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore.

Desigur, acesta nu este sfârșitul poveștii, iar oamenii au nevoie de îngrijire ulterioară. Kim a spus că acest lucru ar putea implica schimbarea oricărui tratament antidepresiv pe care l-a luat un pacient, inclusiv a dozei.

„Uneori se constată că nu au o doză terapeutică eficientă”, a precizat Kim, care nu a fost implicat în studiu.

Deși ketamina poate acționa rapid, nu este simplu de administrat. Ea trebuie administrată prin perfuzie, sub atentă supraveghere medicală, în mare parte din cauza efectelor sale „disociative” – sau ceea ce profanii numesc trip.

Ketamina declanșează de obicei percepții modificate ale realității, cum ar fi halucinațiile, la scurt timp după ce este administrată. De asemenea, poate provoca o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale.

Modul exact în care ketamina aduce ușurare persoanelor aflate în suferință profundă nu este pe deplin clar. Dar cercetătorii știu că medicamentul are ținte cerebrale diferite de cele ale antidepresivelor standard, iar aceasta include stimularea activității unei substanțe chimice numite glutamat, care ajută celulele creierului să comunice între ele. Studiile sugerează, de asemenea, că ketamina favorizează regenerarea sinapselor – conexiuni între celulele creierului care pot fi epuizate la persoanele cu depresie de lungă durată.

În noul studiu, cercetătorii din Franța au recrutat pacienți care au fost internați voluntar în spital pentru gânduri suicidare grave. Toți au primit îngrijiri standard, inclusiv antidepresive, terapie prin discuții și întâlniri cu familia.

În plus, 73 au fost repartizați aleatoriu pentru a primi două perfuzii de ketamină, la 24 de ore distanță. Restul pacienților au primit perfuzii placebo pentru comparație.

Până în ziua a treia, pacienții cu ketamină au avut o rată dublă de remisiune, ceea ce înseamnă că gândurile lor suicidare s-au rezolvat. Diferența nu mai era semnificativă din punct de vedere statistic după șase săptămâni, pacienții din ambele grupuri stând mai bine: 69,5% dintre pacienții cu ketamină se aflau în remisiune, la fel ca și 56% dintre pacienții cu placebo.

Studiul a scos la iveală un rezultat neașteptat: Beneficiul timpuriu al ketaminei a fost observat mai ales la pacienții cu tulburare bipolară, mai degrabă decât la cei cu depresie majoră.

Acest lucru este surprinzător, deoarece ketamina se administrează în general persoanelor cu depresie severă, și nu cu tulburare bipolară, a declarat Dr. Riccardo De Giorgi de la Universitatea Oxford din Anglia, care a scris un editorial publicat împreună cu studiul.

„Aceasta poate sugera că mecanismele biologice și psihologice care stau la baza ideii suicidare diferă poate între aceste două tulburări – o cale importantă pentru cercetări suplimentare”, a spus el.

Dar, având în vedere dovezile din trecut că ketamina poate fi benefică pentru persoanele cu depresie și gânduri suicidare, imaginea este neclară. Concluzia este că este nevoie de cercetări continue, potrivit lui De Giorgi.

Ketamina nu este aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru tratarea depresiei. Dar medicii o pot prescrie și o prescriu „off label” din acest motiv.

În plus, există o versiune de ketamină aprobată de FDA numită esketamină (Spravato). Aceasta a fost aprobată pentru prima dată în 2019 pentru depresia rezistentă la tratament și, ulterior, pentru persoanele cu depresie și gânduri și comportamente suicidare acute.

Deoarece esketamina este aprobată de FDA și este mai probabil să fie acoperită de asigurare, ar putea fi alegerea față de ketamină în lumea reală, potrivit lui Kim.

O altă diferență este că esketamina este administrată prin pulverizare nazală.

Cu toate acestea, a spus Kim, esketamina este în continuare administrată sub supraveghere medicală – nu la domiciliu – deoarece poate avea aceleași efecte secundare ca și ketamina.

El a fost de acord că sunt necesare cercetări continue. Ketamina și esketamina sunt încă noi în domeniul gestionării depresiei și a gândurilor sinucigașe, a spus Kim, iar furnizorii încearcă să afle cum să le integreze cel mai bine în îngrijire.

Dar oamenii ar trebui să știe că există ajutor, au spus Kim și De Giorgi.

„Chiar și atunci când viața pare cea mai întunecată, ajutorul este disponibil”, a spus De Giorgi. „Dacă este vorba de gânduri sinucigașe, vă rugăm să apelați la ajutor”.

Dacă ketamina este o opțiune, a spus el, va depinde de circumstanțele individului, precum și de disponibilitatea medicamentului. Nu există o soluție unică pentru toți, iar De Giorgi a spus că oamenii trebuie să vorbească cu furnizorul lor despre cel mai bun plan de tratament pentru ei.

sursa articol: www.webmd.com