BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Grecia nu mai trimite echipamente militare în Ucraina — Cabinet de miniștri

Grecia nu va mai trimite echipamente militare în Ucraina, a confirmat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Ioannis Oikonomou, într-un briefing. Oficialul nu a precizat dacă Atena a trimis anterior la Kiev sisteme portabile de apărare aeriană Stinger. Purtătorul de cuvânt al cabinetului a fost întrebat dacă guvernul intenționează să trimită echipament militar suplimentar în Ucraina.

„Nu este nimic nou în această direcție din ceea ce s-a făcut până acum. Nu se discută așa ceva”, a spus Oikonomou. El a remarcat că echipamentul de apărare pe care Atena le-a trimis anterior Ucrainei nu slăbește propriile capacități de apărare ale Greciei. Când a fost rugat să clarifice dacă Grecia a trimis în Ucraina sisteme de apărare aeriană portabile Stinger, preluate de la unitățile active ale armatei grecești, Oikonomou a spus: „Se știe ce echipament de apărare a fost trimis împreună cu ajutorul umanitar în Ucraina. Nimic din ceea ce a fost trimis. slăbește nevoile și capacitățile de apărare ale țării noastre”. La sfârșitul lunii februarie, Ministerul grec al Apărării Naționale a raportat că Grecia a trimis ajutor umanitar și echipament militar în Polonia pentru Ucraina cu avioane de transport militar C-130, potrivit TASS.

Canalul de televiziune grec Open a raportat apoi că 20.000 de puști de asalt Kalashnikov, confiscate în noiembrie 2013 pe o navă din apropierea insulei grecești Rodos, au fost trimise în special în Ucraina. În urmă cu nouă ani, aceste arme au fost confiscate de pe nava Nour-M, care părăsise un port ucrainean și se îndrepta spre Libia.

Ministrul grec al apărării naționale, Nikos Panagiotopoulos, le-a declarat parlamentarilor greci pe 13 aprilie că Grecia nu mai intenționează să trimită echipament militar în Ucraina. Ministrul a spus că apărarea Greciei asupra propriului teritoriu nu ar trebui să fie slăbită, în special pe insule, prin trimiterea de noi arme în Ucraina. Vladimir Putin pe 24 februarie, ca răspuns la o solicitare a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a conduce o operațiune militară specială. RPD și LPR au început o operațiune de eliberare a teritoriilor, aflate sub controlul Kievului.

sursa:agentia de presa rusa TASS