GENERAL

Siret – Cernăuți: Fenomenul hub-ului umanitar pentru sprijinirea locuitorilor Ucraine

La Siret  funcționează un hub umanitar Help Ukraine România, unde ajutoarele sunt aduse din întreaga lume și trimise la solicitările individuale ale comunelor din Ucraina 

Odată cu începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, cei mai mulți ucraineni și europeni au început să se unească în centre de voluntariat, fundații și companii pentru a ajuta persoanele care au ajuns în condiții complicate de viață. Unul dintre astfel de hub-uri s-a format în orașul Siret cu depozite și la Cernăuți, transmite Agenția BucPress cu referire la ACC.

Un sediu umanitar în două orașe permite concentrarea întregului ajutor în zona de frontieră, trecerea graniței într-un sistem simplificat și trimiterea acestuia din Bucovina de nord și de sud către comunitățile din Ucraina.

Am început lucrul pe 28 februarie. Scopul nostru este să colectăm tot ajutorul din lume într-un singur loc și să-l distribuim unde este necesar. Avem o echipă de profesioniști din diverse domenii de afaceri care nu au fost niciodată implicați în logistică. Dar fiecare s-a adaptat și își păstrează domeniul de activitate cu demnitate. Fiecare colet este important și principalul lucru este să fiet livrat destinatarului. Garantăm și raportăm că tot ceea ce ni se livrează va fi descărcat și livrat tuturor celor care au nevoie. Există un sistem de anchetare oficial, așa că știm ce șiunde va ajunge. Mâncarea, hainele, medicamentele sunt ceea ce are nevoie Ucraina acum. Mulțumim tuturor binefăcătorilor grijulii din Europa și din lume – este foarte extinsă plasarea lor geografi. Un astfel de sprijin și grijă ne inspiră credință și putere – ajutorul ne face mai puternici. De aceea vom rezista și vom învinge”, a declarat Lilia Bortici, co-fondatorul hub-ului umanitar Help Ukraine Romania.

La Cernăuți există trei depozite, dintre care unul este dedicat exclusiv medicamentelor și produselor medicinale. Specialiștii cu educație și experiență de specialitate ambalează și sortează medicamente acolo, ei știu care medicament poate fi o alternativă la medicamentele lipsă. Celelalte două depozite sunt cu mâncare, produse de igienă, haine și chiar mașini de spălat și uscătoare.

Aceasta este o inițiativă de voluntariat realizată în colaborare cu întreprinderile și autoritățile locale. Suntem concentrați pe ajutoare pentru comune. Acceptăm solicitări de la orașe, sate și acordăm ajutoare la nivel central. Ne asigurăm ca marfa adusă din Europa să ajungă în centru cât mai curând posibil, să treacă granița și să fie distribuită rapid între ucrainenii care au nevoie. Facem toată această logistică simplu și optim. De asemenea, unul dintre hub-urile noastre funcționează cu expedieri la adrese atunci când cineva din străinătate dorește să trimită ajutor într-un anumit oraș, spital, pentru anumiți cetățeni. Un alt depozit este menit unui flux general al produselor umanitare. În același timp, căutăm șoferi cărora nu le este frică să conducă către punctele fierbinți în care au loc bombardamente”, a declarat Iulia Solovei, coordonatoarea hubului umanitar Help Ukraine Romania.

Echipa de voluntari include peste o jumătate de sută de oameni care lucrează și ajută non-stop. Unitatea tuturor popoarelor îi motivează pe voluntari extraordinar. Mandarine din Spania, făină din Italia, haine din Olanda – toate acestea îi apropie pe ucraineni de victorie.

Peste 900 de tone de marfă și peste o sută de camioane – atât de mult ajutor a fost transportat către poporul ucrainean din depozitul sirian cu o suprafață de 2 mii de metri pătrați. La început, oamenii obișnuiți aduceau pachete cu alimente, dar acum amploarea a crescut la pachete de la organizații și corporații internaționale.

În primele zile ale agresiunii, prietenii mei din Statele Unite m-au întrebat cum să ne ajute. De aceea, eu împreună cu Lilia Bortici ne-am dat seama cum să organizăm și să documentăm acest proces de coordonare. Acest lucru necesită persoane de contact și spații pentru depozitarea temporară a mărfurilor. Așa s-a format hub-ul nostru. Acum toate acestea funcționează pe principiul depozitului gol – ajutorul primit este trimis imediat la destinație. Venim în întâmpinarea nevoilor refugiaților, pentru că aceștia sunt găzduiți în foarte multe comune care suportă de unii singuri cheltuielile pentru întreținerea lor”, a declarat Iulia Hrițcu-Andrieș co-fondatoarea hub-ului umanitar Help Ukraine Romania.

Cine dorește poate urmări toată activitatea centrului în rapoartele zilnice în două limbi. În rapoarte sunt precizate cererea de ajutor, cui și ce anume a ost transportat. Grație acestei transparențe, potrivit co-fondatoarei hub-ului, companiile internaționale revin cu ajutorul umanitar și nu se sfiesc să facă parte din sprijinul global.

Ucrainenii sunt responsabili cu auditarea și raportarea la sediul Siret. Aceasta a fost condiția Consiliului Local Siret. În același timp, în depozite lucrează mulți voluntari din România. La Cernăuți, refugiații doritori sunt implicați la muncă, sunt foarte calificați și foarte motivați pentru a ajuta. A venit vremea când oamenii luminoși pot fi văzuți foarte bine. Cel mai greu este când nu poți răspunde unei solicitări. Dar cea mai mare motivație vine cu fiecare filantrop care aduce ajutor”, a adăugat Iulia Hrițcu-Andrieș, co-fondatoare a hub-ului umanitar Help Ukraine Romania.

Pentru toți cei care doresc să ajute sau să aprecieze munca hub-ului – puteți vizita site-ul oficial https://www.helpukraineromania.org, precum și accesați conturile de pe Facebook și Instagram.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu