Google a suferit o pierdere semnificativă miercuri, când o instanță europeană a respins apelul său la o decizie antitrust și i-a aplicat o amendă de 4,1 miliarde de euro (4,13 miliarde de dolari), o sancțiune record.
Conduce știrea: Google a contestat o hotărâre anterioară a UE, potrivit căreia a folosit sistemul său de operare mobil Android pentru a bloca rivalii, dar cea de-a doua instanță cea mai înaltă din Europa a menținut-o.
De ce este important: Amenda considerabilă și hotărârea reprezintă o victorie pentru Margrethe Vestager, oficialul UE responsabil cu protecția concurenței, care a urmărit în mod agresiv marile companii din domeniul tehnologiei, și ar putea crea un precedent pentru viitoarele hotărâri europene în materie de antitrust care vizează giganții din domeniul tehnologiei.
Ce se spune: „Tribunalul confirmă în mare măsură decizia Comisiei potrivit căreia Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a consolida poziția dominantă a motorului său de căutare”, a declarat instanța.
Instanța a dat dreptate Google într-un punct referitor la împărțirea veniturilor cu producătorii de dispozitive mobile și operatorii de telefonie mobilă și a redus ușor sancțiunea.
Cealaltă parte: „Suntem dezamăgiți de faptul că instanța nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puține, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.
Flashback: Aceasta este a treia amendă antitrust aplicată de Google în UE. Anterior, gigantul căutărilor a fost amendat într-un caz privind cumpărăturile și într-un caz privind publicitatea online.
Imaginea de ansamblu: Compania se confruntă, de asemenea, cu o serie de procese și anchete antitrust în SUA.
Marți, un judecător a permis înaintarea unui proces împotriva Google, intentat de 16 state și teritorii, în frunte cu Texas, din cauza tehnologiei sale de publicitate.
Ce urmează: Google poate face apel la Curtea de Justiție a UE, cea mai înaltă instanță din Europa.