BREAKING NEWSRELIGIEULTIMA ORĂ

Foto/Video/IPS Teodosie, PS Damaschin în Adâncata. Biserica din lemn a fost resfințită. Slujbă de sfințire a clopotelor și locului unde se va ridica o biserică. Oficialități si credincioși prezenți la slujba religioasă

slujba adancata

Curtea Bisericii din lemn din Adâncata  a devenit astăzi, neîncăpătoare pentru cateva sutele  de credincioși care au ținut să fie prezenți la slujba de resfințire a lăcașului de cult.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, PS Damaschin ,episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Iustin Dănilă, starețul Mănăstirii Văcărești, Pr. Dr  Neurochirurg Ștefan Mindea, preot Cătălin Moroșan si Preotul paroh Mitu Pascal  sunt doar câteva nume din cei peste 20 de prelați ai Bisericii Ortodoxe Romane care au participat la slujba religioasă oficiată în curtea lăcașului de cult.

Sătenii au îmbrăcati straie de sărbătoare, mulți venind în costume populare specifice locului. Dar și credincioși din localități învecinate au ținut să fie prezenți la Adâncata. Și vremea a ținut cu comunitatea locală. Primarul comunei, Viorel Cucu a fost la rândul lui implicat alături de biserica din localitate la evenimentul religios.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Biserica din lemn Sf Dumitru  a fost restaurată cu fonduri europene.  Lucrarile de restaurare la Biserica de lemn „Sf. Dumitru” Adancata II au fost executate de societatea General Construct SRL Suceava.

Istoricul Bisericii de lemn „Sf. Dumitru” Adâncata II

Biserica de lemn „Sf. Dumitru” Adâncata II are un istoric interesant. Nu a fost construită de un anume ctitor, pentru că localnicii care au construit biserica au venit din Ardeal. „Nu se știe o dată exactă a construirii locașului, dar sfârșitul secolului XVIII ar fi data cea mai probabilă. Biserica a avut mai multe intervenții de restaurare în perioada 1794 – 1796, în anul 1850, apoi în 1971 – 1972 și acum, cea mai recentă restaurare. Biserica nu arăta inițial așa cum o vedem acum. A fost mai mică și ca lungime și s-a adăugat pronaosul pe care îl vedem acum. Pridvorul a fost înainte clopotniță, până în 1850. Pictura este tot de sfârșit de secol XVIII – XIX. Are o valoare populară și interesantă pentru cei care au construit biserica”, a spus Mitu Pascal. Sfințirea bisericii va avea loc în primăvara anului 2020. Până atunci, biserica va fi deschisă pentru vizitatori.

Prima biserică din satul Adâncata (cunoscut în secolele trecute sub denumirea de Poiana Pustie) era situată în vatra satului şi se presupune că ar fi fost construită în jurul anului 1600. Ea ar fi ars în totalitate în secolul al XVIII-lea [2].
Pe locul bisericii arse, în perioada 1794-1796, strămoşii familiei Scriban au construit o altă biserică, mai extinsă. Lăcaşul de cult a fost resfinţit în anul 1796 de către arhiereul Anania Atoniul.


O nouă serie de lucrări de reparaţii au avut loc în perioada 1854-1860, cu această ocazie fiind reînnoit acoperişul din draniţă şi înlocuită catapeteasma. În urma reparaţiei capitale din anul 1960 a fost construit pridvorul. Biserica are pictură murală. În apropiere de biserică, se află şi un turn clopotniţă din lemn. În anul 2001 a fost zidit un lumânărar în curtea bisericii cu cheltuiala familiei lui Petru Girigan,primul ctitor al bisericii.

Biserica de lemn din Adâncata este construită iniţial după un plan dreptunghiular, din bârne de stejar, îmbinate în „coadă de rândunică”, în cununi de bârne orizontale, rostuite. Absida altarului este poligonală şi decroşată (elemente tipice la bisericile de lemn) .
Edificiul are un acoperiş înalt, cu o uşoară rupere în pantă, care se racordează cu învelitoarea pridvorului.

Lucrările de restaurare desfăşurate de-a lungul vremii au dus la modificarea planului construcţiei. Ultimele lucrări de restaurare au îndepărtat transformările care modificaseră planul construcţiei,monumentul recăpătându-şi forma iniţială.

În curtea bisericii se află două cruci vechi de piatră, pe care se citesc cu greutate și nesigur următoarele inscripții în limba română cu caractere chirilice: „L(a)m scris eu ctitori Petru ot Bot(o)șani” și „Supt ac(e)astă cruci odihnești trupul răposatului robului Dumnezeu Vasili .icu….”.

Crucile sunt parțial acoperite de mușchi și au inscripțiile parțial șterse de vreme.

Oficialitati prezente

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Oficiatități la evenimentul religios al comunei Adâncata Au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur, deputatul Ioan Bălan,primarul Sucevei Ioan Lungu, oameni de afaceri din zona. Nu au lipsit nici oamenii de afaceri implicați în restaurarea bisericii.

 

 

Tot astăzi, au  fost  sfințite cele șase clopote ale bisericii  clopotul și locul unde va fi ridicată o biserică cu hramul ,,Izvorul Tămăduirii,,.

Biserica din lemn a fost resfințită. Slujbă de sfințire a celor șase clopte  și locului unde se va ridica o biserică. Punerea pietrei de temelie a adunat sute de credincioși care au rămas la biserică și la cea de a doua slujbă,respectiv cea de sfințire a clopotelor și a locului unde se va ridica viitorul lăcaș de cult.