GENERAL

Falcon 2: Institutul de Inovare Tehnologică din Emiratele Arabe Unite lansează o nouă serie de modele AI, depășind noua Llama 3 de la Meta

Inteligenta artificiala, AI, Llama 3 de la Meta

Abu Dhabi – EAU: 13 mai, 2024 – Institutul de Inovare Tehnologică (TII), un centru de cercetare științifică de top la nivel mondial și pilonul de cercetare aplicată al Consiliului de Cercetare Tehnologică Avansată (ATRC) din Abu Dhabi, a lansat astăzi o a doua iterație a renumitului său model de limbaj mare (LLM) – Falcon 2. În cadrul acestei serii, a dezvăluit două versiuni revoluționare: Falcon 2 11B, un LLM mai eficient și mai accesibil, antrenat pe 5,5 trilioane de token-uri cu 11 miliarde de parametri, și Falcon 2 11B VLM, care se distinge prin capacitățile sale de transformare a viziunii în model lingvistic (VLM), care permit conversia fără probleme a intrărilor vizuale în ieșiri textuale. În timp ce ambele modele sunt multilingve, în mod deosebit, Falcon 2 11B VLM se distinge ca fiind primul model multimodal al TII – și singurul care se află în prezent pe piața de prim rang care are această capacitate de conversie a imaginilor în text, marcând un progres semnificativ în inovarea în domeniul IA.

Testat în comparație cu mai multe modele de AI proeminente din clasa sa în rândul modelelor pre-antrenate, Falcon 2 11B depășește performanța recent lansatului Llama 3 de la Meta cu 8 miliarde de parametri(8B) și are performanțe egale cu Gemma 7B de la Google, aflat pe primul loc (Falcon 2 11B: 64,28 vs Gemma 7B: 64,29), după cum a verificat în mod independent Hugging Face, o platformă cu sediul în SUA care găzduiește un instrument de evaluare obiectiv și un clasament global pentru LLM-uri deschise. Și mai important, Falcon 2 11B și 11B VLM sunt ambele open-source, permițând dezvoltatorilor din întreaga lume accesul nerestricționat. În viitorul apropiat, există planuri de extindere a modelelor de ultimă generație Falcon 2, introducând o gamă de dimensiuni. Aceste modele vor fi îmbunătățite în continuare cu capacități avansate de învățare automată, cum ar fi „Mixture of Experts” (MoE), menite să le împingă performanța la niveluri și mai sofisticate.

Toate modelele de inteligență artificială ale TII lansate până în prezent s-au clasat în mod constant în primul rând la nivel global, fiind cele mai puternice LLM-uri open-source. Noile modele Falcon 2 11B, reduse și versatile, vor oferi TII o mai mare adoptare pe piață în lumea în continuă evoluție a AI generative.

Modelele Falcon 2 11B, echipate cu capacități multilingve, abordează fără probleme sarcini în engleză, franceză, spaniolă, germană, portugheză și în diverse alte limbi, îmbogățindu-le versatilitatea și amplificându-le eficiența în diverse scenarii. Falcon 2 11B VLM, un model 2 vision-to-language, are capacitatea de a identifica și interpreta imagini și elemente vizuale din mediul înconjurător, oferind o gamă largă de aplicații în industrii precum sănătatea, finanțele, comerțul electronic, educația și sectorul juridic. Aceste aplicații variază de la gestionarea documentelor, arhivarea digitală și indexarea contextuală până la sprijinirea persoanelor cu deficiențe de vedere. În plus, aceste modele pot rula eficient pe o singură unitate de procesare grafică (GPU), ceea ce le face extrem de scalabile și ușor de implementat și de integrat în infrastructuri mai ușoare, cum ar fi laptopurile și alte dispozitive.

E.S. Faisal Al Bannai, secretar general al ATRC și consilier pe probleme de cercetare strategică și tehnologie avansată al președintelui Emiratelor Arabe Unite, a declarat „Odată cu lansarea Falcon 2 11B, am introdus primul model din seria Falcon 2. În timp ce Falcon 2 11B a demonstrat performanțe remarcabile, ne reafirmăm, odată cu acesta, angajamentul față de mișcarea open-source și față de Fundația Falcon. Cu alte modele multimodale care vor apărea în curând pe piață în diferite dimensiuni, scopul nostru este să ne asigurăm că dezvoltatorii și entitățile care țin la confidențialitatea lor, au acces la unul dintre cele mai bune modele de inteligență artificială pentru a le permite călătoria în domeniul inteligenței artificiale.”

Vorbind despre acest model, Dr. Hakim Hacid, director executiv și cercetător șef interimar al Unității Cross-Center AI din cadrul TII, a declarat „AI evoluează continuu, iar dezvoltatorii recunosc nenumăratele beneficii ale modelelor mai mici și mai eficiente. Pe lângă reducerea cerințelor de putere de calcul și îndeplinirea criteriilor de sustenabilitate, aceste modele oferă o flexibilitate sporită, integrându-se perfect în infrastructura edge AI, următoarea megatendință emergentă. În plus, capacitățile de transformare a viziunii în limbaj ale modelului Falcon 2 deschid noi orizonturi pentru accesibilitatea în domeniul IA, permițând utilizatorilor interacțiuni transformative între imagine și text.”

Versatilitatea lui Falcon 2 11B a determinat, de asemenea, TII să ia în considerare posibilitatea de a lucra la alte inovații interesante în domeniul GenAI. Printre acestea, se va număra adoptarea unui nou tip de capacitate de învățare automată cunoscută sub numele de „Mixtura de experți” menționată anterior. Această metodă presupune amalgamarea unor rețele mai mici cu specializări distincte, asigurându-se că domeniile cele mai bine informate colaborează pentru a oferi răspunsuri foarte sofisticate și personalizate – aproape ca și cum ai avea o echipă de ajutoare inteligente care știu fiecare ceva diferit și care lucrează împreună pentru a prezice sau a lua decizii atunci când este necesar. Această abordare nu numai că îmbunătățește acuratețea, dar și accelerează procesul decizional, deschizând calea pentru sisteme de inteligență artificială mai inteligente și mai eficiente

sursa articol: www.tii.ae