Această țară neutră din punct de vedere istoric nu s-a alăturat doar Uniunii Europene în sancționarea Rusiei, ci și criptomonedelor rusești.
Potrivit unui raport publicat vineri de Financial Times, guvernul federal elvețian intenționează să înghețe activele criptografice deținute de cetățenii și întreprinderile rusești aflate în interiorul granițelor Elveției.
Înghețarea ar coincide cu sancțiunile deja impuse de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
După cum relatează Financial Times, ministrul elvețian de finanțe, Guy Parmelin, a declarat că 223 de ruși, inclusiv apropiați ai președintelui Vladimir Putin, au avut conturile bancare și activele fizice înghețate de Elveția în ultima săptămână. Interdicțiile privind criptomonedele reprezintă o sancțiune suplimentară față de sancțiunile UE.
Un oficial de rang înalt din cadrul ministerului de finanțe a declarat pentru Financial Times că înghețarea activelor cripto a fost necesară deoarece Elveția dorește să protejeze integritatea industriei sale blockchain. Potrivit unui raport al CV VC, o firmă elvețiană de capital de risc, în decembrie 2021, aproximativ 1.128 de companii blockchain au numit Elveția sau principatul vecin Liechtenstein casă.
Miercuri, Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să ia măsuri drastice împotriva capacității Rusiei de a se sustrage sancțiunilor economice folosind criptomonede. „Luăm măsuri, în special în ceea ce privește criptomonedele sau activele criptografice care nu ar trebui să fie folosite pentru a eluda sancțiunile financiare decise de cele 27 de țări ale UE”, a declarat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire.
Apelurile pentru ca burse precum Coinbase și Binance să interzică și să înghețe accesul Rusiei la criptomonede au scos în evidență natura fără frontiere a activelor digitale. În timp ce o bursă poate îngheța sau restricționa accesul, criptomonedele păstrate în depozite frigorifice sau într-un portofel cu autocustodie ar fi mai dificil de confiscat sau de sechestrat – cu excepția cazului în care deținătorii lor încearcă să le mute prin canale restricționate.
„Dacă cineva își deține singur cheia criptografică, atunci, oriunde s-ar afla, va fi practic imposibil să fie identificat”, a declarat oficialul pentru FT. „Dar dacă folosesc servicii cripto – fonduri, burse și așa mai departe – aceste puncte de servicii pot fi vizate.”
sursa articol: decrypt.co