POLITIC

Elena Lasconi s-a retras de pe lista candidaților USR pentru europarlamentare 2024. George Simion o apără

Elena Lasconi s-a retras de pe lista candidaților USR la alegerile europarlamentare din 2024, după scandalul public declanșat de declarațiile sale și ale fiicei sale pe tema referendumului pentru familie. Elena Lasconi a transmis un mesaj înaintea ședinței Biroului Național al USR.

Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, s-a retras de pe lista candidaților USR la alegerile europarlamentare din 2024. Aceasta fusese desemnată de USR cap de listă pentru candidații partidului la alegerile pentru Parlamentul European. Anunțul retragerii sale de pe listă a fost făcut de Biroul Național al USR. Retragerea ELenei Lasconi se produce la nici două luni de la desemnarea sa pe prima poziție a candidaților USR, înaintea lui Dan Barna, Vlad Voiculescu sau Vlad Botoș.

„În această seară, Biroul Național al USR a luat act de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaților la alegerile europarlamentare.

Elena Lasconi va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin din partea USR pentru a face, în continuare, performanță în administrație.

Lasconi a intrat în politică pentru a construi străzi, școli, spitale, comunități, și va continua să facă asta la Câmpulung, susținută de USR.

USR își reafirmă susținerea pentru principiile și valorile liberale pentru care luptă atât în România, cât și în Europa”, a transmis, duminică seară, Biroul Național al USR.

Decizia USR vine după declarațiile ce au declanșat un scandal public în ultimele 24 de ore din partea Elenei Lasconi și a fiicei sale, alături de ale altor lideri politici, ai USR sau de la alte partide.

Elena Lasconi a dezvăluit că a votat „Da” la referendumul din octombrie 2018 pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Ulterior, scandalul provocat de declarațiile Elenei Lasconi a fost amplificat de intervenția propriei fiice legat de poziția la referendumul pentru familie. Oana Lasconi a transmis mesaje dure la adresa mamei sale pe Instagram, acuzând-o de ipocrizie și de ignoranță în fața problemelor sociale ale societății.

„Sunt aici să vorbesc despre mama mea, Elena Lasconi, candidat USR la europarlamentare. Am citit știrile de astăzi, însă sunt în continuare în șoc și absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat «DA» la referendumului Coaliției pentru Familie pentru a susține așa-zisa familie tradițională între un bărbat și o femeie”, a afirmat Oana Lasconi, într-un mesaj pe Instagram.

Iar președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat retragerea sprijinului partidului pentru Elena Lasconi, după ce aceasta a declarat că a votat „DA” la referendumul pentru familie. Elena Lasconi era prima pe lista USR pentru alegerile europarlamentare. Într-o postare pe Facebook, Cătălin Drulă a precizat că înlocuirea Elenei Lasconi va fi oficializată duminică seară.

Reacția Elenei Lasconi, după declarațiile făcute despre referendumul pentru familie: Am fost sinceră. Nu mă agăț de funcții și liste

„Cu ce e compatibilă politica?

După declarația mea de ieri în care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie.
De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta.
Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex.
Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele.
Acestea fiind zise, eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare.
Atât. Eu îmi continui treaba de primar.
Am intrat în politică pentru a construi. Străzi, școli, spitale, comunități, dar mai ales punți către oameni. Voi continua să fac asta la Câmpulung și în orice moment al vieții mele publice și private.
Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică”, a scris Elena Lasconi, pe Facebook.

George Simion intervine în scandalul momentului și o apără pe Elena Lasconi: USR mai are puțin și o arde pe rug

„Tragem în Elena Lasconi pentru că susține familia tradițională? Ipocrizia NU salvează România. USR face ce face și iese din nou în evidență. Acum, cu acest scandal iscat în jurul Elenei Lasconi. Dacă politic sunt eșuați, cu toții, cei de la USR țin să iasă în prim plan cum pot.

Și, se scuză, se acuză, mai au puțin și o ard pe rug pe Elena Lasconi. Asta, în timp ce românii riscă, de exemplu, să nu mai poată să folosească banii în numerar strânși, poate, o viață.

Ca și cum nu sunt alte probleme de rezolvat în România, useriștii se ceartă între ei despre cine se căsătorește cu cine.

Totul a plecat de la declarațiile făcute de Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel care deschidea lista de candidați pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Spun deschidea pentru că înțeleg că rămâne doar primar după ce Drulă i-a cerut retragrea din campabia europarlamentară.

Ea spusese în cadrul emisiunii „Insider politic”, de la Prima TV, că a votat „Da” la referendumul din octombrie 2018 pentru modificarea Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Practic, pentru useriști, susținerea familiei tradiționale, cea formată din femeie și bărbat, așa cum ne-a lăsat bunul Dumnezeu pe lume, nu este ceva normal…

În loc să se concentreze pe celelalte nume perimate care deschid lista, cum ar fi Dan Barna, Vlad Voiculescu sau Vlad Botoș, pentru că vă pot enumera zeci de motive pentru care aceștia nu ar trebui să reprezinte România în Parlamentul European, sau pe nereușitele ca primar ale Elenei Lasconi de la Câmpulung Muscel, care se întind și ele pe multe pagini, useriștii au găsit de ce să se ia.

Probabil nu le mai ajungeau locurile și se tem că nu vor atinge sinecurile dorite”, a scris George Simion pe blogul său.