ACTUALITATEGENERALLOCALULTIMA ORĂ

Dragger DrugTest 5000-9 aparate performante pentru testarea consumului de droguri au intrat în dotarea polițiștilor rutieri din județul Suceava

Testarea pentru dopaj a devenit foarte răspândită și există mai multe tipuri de teste. Polițiștii de la Rutieră folosesc aparate DRUG TEST, cu ajutorul cărora pot depista conducătorii auto care au consumat substanțe interzise si in alte judete din tara. 

Cu sprijinul autorităților locale, respectiv al primăriilor și consiliilor locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului  și al Consiliului Județean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, polițiștii din cadrul structurilor rutiere IPJ Suceava au primit în dotare 9 aparate performante pentru testarea consumului de substanțe interzise Dragger DrugTest 5000.

Aparatele vor intra în dotarea Serviciului Rutier – IPJ Suceava, Poliției Municipiului Suceava, Poliției Municipiului Vatra Dornei, Poliției Municipiului Fălticeni, Poliției Municipiului Rădăuți, Poliției Municipiului Campulung Moldovenesc, Poliției Orașului Gura Humorului și Poliției Orașului Siret.Valoarea aparatelor pentru testarea consumului de substanțe interzise Dragger model DrugTest 5000 intrate în dotarea IPJ Suceava este de cca. 160.000 lei.

Polițiștii au în dotare aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestora, polițiștii de la Rutieră vor depista conducătorii auto care au consumat substanțe interzise.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.

Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.

Dotarea poliţiei cu echipamente performante pentru a-i verifica pe loc pe şoferii care pun traficul în pericol nu ţine pasul cu tendinţa, tot mai accentuată, a multor teribilişti de a se urca la volan sub influenţa substanţelor psihoactive, în detrimentul alcoolului.
Dacă acesta din urmă poate fi uşor intuit prin miros şi dovedit cu clasicul etilotest, nu la fel se pune problema în cazul consumului de droguri, cel puţin la Galaţi. De câţiva ani, în dotarea Poliţiei Române a intrat echipamentul DrugTest 5000 Drager, un kit care permite, printr-o simplă testare a salivei şoferului, verificarea consumului şi a tipului de substanţă înghiţită sau inhalată, şi al cărut preţ ajunge, potrivit site-urilor de specialitate, la aproape 20.000 de lei bucata. Amfetamina, benzodiazepina, delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC), cocaina, metamfetamina, opiaceele, metadona şi ketamina sunt cele opt droguri care pot fi depistate de aparat, acestea fiind de altfel şi cele mai consumate la noi, inclusiv de şoferii inconştienţi.
Noi nu avem un astfel de aparat, afimă surse din cadrul Poliţiei Galaţi, singura procedură de urmat în cazul în care în faţa agentului de la Circulaţie ajunge un şofer „turmentat” de altceva decât de alcool fiind recoltarea de probe biologice.

Cum se folosește Drug Test

 

Testarea cu Drug Test se face din salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă.

Potrivit Poliției Române, la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.