GENERAL

Doctorul Petrea Dulgheru, contract cu Primăria Vatra Dornei deși nu deține armă de tranchilizarea urșilor

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, doctorul Petrea Dulgheru(PNL), fost director, timp de 8 ani al Direcției Sanitar Veterinare are contract cu Primăria Vatra Dornei  pentru tranchilizarea urșilor. Culmea este că medicul veterinar nu deține armă de tranchilizarea urșilor.

Contractul parafat între cabinetul individual al doctorului Petrea  Dulgheru și primăria Vatra Dornei condusă de primarul liberal Ilie Boancheș  prevede ca administrația locală să îi aloce 7000 de lei plus TVA pentru prestația activității de tranchilizare a urșilor.

Numai că la ultima operațiune de tranchilizare a puilor de urși care au ajuns la buncărele cu deșeuri menajere din Vatra Dornei,  s-a constatat ca Dulgheru nu deține arma de tranchilizare a urșilor.   Pentru efectuarea unei astfel de activitati  fiind adus un medic din Câmpulung Moldovenesc.

Acte normative făcute în grabă de autorități

Unele acte normative din România sunt făcute în grabă, fără să se ţină seama de părerea specialiştilor din domeniile implicate. Astfel, medicii veterinari ar trebui să deţină permis de port-armă şi să fie buni ochitori ca să tranchilizeze urşii.

Multe acte normative emise în România sunt insuficient de clare sau chiar nu pot fi aplicate aşa cum s-a dorit, în  lipsa unor norme metodologice de aplicare, în momentul în care acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Este şi cazul Ordonanţei de Urgenţă pentru vânarea urşilor care ajung în comunităţi şi devin agresivi, act normativ făcut la repezeală, desi problema acestor animale este veche de ani de zile.    Ordonanţa de urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor în intravilanul localităţilor este binevenită, dar are unele lacune care nu o fac aplicabilă eficient, este concluzia la care au ajuns reprezentanţii instituţiilor cu competenţe în gestionarea situaţiilor alarmante iscate de animalele sălbatice.

OUG prevede că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace. În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. însă dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis.