JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

DIICOT/2 români, siliți să muncească câte 16 ore pe zi, timp de patru ani, în Anglia, de un grup infracțional din Iași

12 români au fost obligați la muncă forțată, în Marea Britanie, timp de 4 ani, până la 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână, fără să primească vreun ban, de un grup infracțional din județul Iași. Polițiștii și procurorii DIICOT au destructurat gruparea, beneficiind și de sprijinul EUROJUST.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au făcut, astăzi, 13 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor.

Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, pe raza orașului Târgu Frumos, județul Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2022, în scopul obținerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a persoanelor vătămate.

Astfel, membrii grupului au racolat în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022 un număr de 12 persoane vătămate (bărbaţi și femei), și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-au transportat în Marea Britanie, unde acestea au fost exploatate fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat.

Persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară, și erau ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peste hotare.

Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor vătămate le erau luate documentele de identitate, erau cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată sau primind sume modice de bani în schimbul activităților efectuate.

De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate erau reținute de membrii grupului infracțional organizat, acestea fiind silite să continue să muncească în continuare, prin recurgerea la agresiune verbală și fizică, și împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii”, au transmis procurorii DIICOT.

În această modalitate, membrii grupării au obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane vătămate. Aceste sume, de-a lungul timpului, au fost transferate în România și investite, prin interpuși , în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale). Scopul final al investițiilor era ascunderea și disimularea originii ilicite a bunurilor.

Din cercetările de până acum, rezultă că au fost recrutate 12 persoane. Cercetările vizează 14 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracțională.