CULTURĂ

Delia Martineac: Kolea Kureliuk. S-a stins încă o stea de pe cerul valorilor culturale ucrainene

S-a stins încă o stea de pe cerul valorilor culturale ucrainene… Kolea Kureliuk s-a dus într-o lume mai bună.
Ne va lipsi vocea caldă și râsul său vioi, molipsitor. Un om cu o energie pozitivă extraordinară, pasionat de condei, probleme de logică și rebus, el reușea să-i adune pe tineri în jurul său, în cadrul cercurilor științifice și să-i ”contamineze” cu aceste ”vicii”. Suflet bun si prietenos a menținut viu spiritul ucrainean în comuna natală, pe parcursul întregii sale vieți, căutând curcubeul din fiece furtună.
Nicolae Cureliuc s-a născut la data de 10 septembrie 1947 în Mărițeia Mică, comuna Dărmănești, județul Suceava și a decedat la data de 08 august 2022.
A absolvit Facultatea de Matematică-Fizică în cadrul Institutului Pedagogic din Suceava. A fost căsătorit și are un fiu, Florin Cureliuc.
A fost publicist, profesor de matematică, analist programator, directorul Căminului Cultural din Măriței, bibliotecar la Biblioteca Comunală ”Traian Chelariu”, Dărmănești.
În publicistică a debutat în anul 1969, în ziarul ucrainean ”Novyi vik”. În scrierile sale a promovat evenimentele, oamenii si tradițiile din comuna Dărmănești, însă nu s-a ferit niciodată să critice ori să expună tranșant problemele reale care se regăsesc în comunitatea ucraineană din zonă. Pe parcursul vieții a scris pentru numeroase alte publicații: ”Ukrainskyi visnyk”, ”Curierul ucrainean”, ”Vilne slovo”, cotidianul sucevean ”Crai nou”, revista ”Flacăra”, în almanahurile: ”Convorbiri literare”, ”Urzica”, ”Femeia”, ”Perpetuum comic”, ”Cinema”, ”Magazin”, ”Scânteia tineretului”.
În perioada în care a fost profesor de matematică (1969-1979) a înființat și a condus cercurile științifice școlare ”Enigma” din Părhăuți, ”Albina” din Todirești, ”Evrika” din Măriței.
În 1979, a jucat în filmul documentar privind fenomenul cinematografiei de la țară, ”Daca aș fi cowboy”, regizat de Iancu Moscu, premiat în Polonia.
1979 -1981 a fost analist programator la Oficiul de Calcul Mecanizat din municipiul Suceava.
În 1994, împreună cu profesorii Vichentie Nicolaiciuc și Victor Cozariuc au scos prima revistă sătească ”Exod”.
Fiind director al Căminului Cultural din Măriței, Kolea Kureliuk, la îndemnul amicului său, Mircea Motrici, a inițiat Festivalul minorităților ”Conviețuiri”. Astfel, pe 21.05.1994, la Măriței a avut loc primul festival, care după șapte ediții desfășurate în localitate a devenit itinerant, ajungând, în prezent, la a XXVIII-a ediție.
Împreună cu profesorul Dimitrie Șveduneac au înființat taraful local ”Barvinok” care a participat la numeroase spectacole din țară și străinătate.
”Învinge durerea, râzi cât se poate, căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte” (Willliam Shakespeare). Kolea Kureliuk va străluci pentru totdeauna în memoria celor care l-au cunoscut.
Rămas bun, prieten drag!
” Adio, vară, pleacă-n ascunzişuri,
Noi suntem gata de-a cădea într-o carte,
Şi de-a mai lăcrima către pietrişuri,
De dor de tine şi de dor de moarte.”
(Adio, vară, Adrian Păunescu)
sursa: facebook-Delia Marțineac-prof de limba ucraineană