SPORT

Cupa Mondială din Qatar va fi cea mai scumpă din istorie

Dacă adunăm costurile totale, luând în considerare nu doar costul construcției de stadioane noi și al renovării celor existente, ci și toți banii cheltuiți pentru infrastructură, Cupa Mondială din acest an din Qatar este de departe cea mai scumpă din toate timpurile.

După cum ilustrează cu claritate acest infografic realizat de Martin Armstrong de la Statista, Qatar a adunat costuri astronomice de aproximativ 220 de miliarde de dolari. Prin contrast, costurile Cupei Mondiale din 2006 din Germania, de exemplu, par aproape minuscule, de 4,3 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că costurile asociate cu noile stadioane din Qatar sunt doar de ordinul a 6,5 miliarde de dolari până la 10 miliarde de dolari. Aceasta este o creștere semnificativă față de cele 4 miliarde de dolari SUA propuse inițial, însă, cea mai mare parte a cheltuielilor reprezintă costuri de infrastructură care fac parte din planul mai amplu Qatar 2030. Printre acestea se numără construirea unui centru de inovare cu hoteluri, o rețea sofisticată de metrou, stadioane și aeroporturi.

Cupa Mondială din Qatar a fost criticată la nivel internațional nu doar pentru costurile sale ridicate, ci mai ales pentru încălcarea drepturilor omului. Într-un raport, Amnesty International a criticat eșecul autorităților din Qatar de a investiga moartea a mii de muncitori migranți în ultimul deceniu, în ciuda dovezilor care leagă decesele premature ale acestora de condițiile de muncă periculoase.

Potrivit Amnesty International, statisticile oficiale arată că, în total, 15.021 de cetățeni din alte țări au murit în Qatar între 2010 și 2019. Datele guvernamentale nu arată câți muncitori au murit în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială, a precizat organizația. Comitetul Suprem al Qatarului a precizat că, în total, 35 de muncitori au murit în cadrul proiectelor pentru Cupa Mondială pe care le-a supervizat din 2015. Cu toate acestea, nu există o estimare a numărului de muncitori care au murit în alte proiecte de infrastructură legate de organizarea turneului.