INTERNAȚIONAL

Poliția de frontieră din Finlanda vrea să construiască un gard.

Într-un raport, Garda de Frontieră finlandeză a recomandat construirea unei bariere fizice pe o parte a frontierei țării cu Rusia din cauza „schimbărilor recente în mediul de securitate”, a relatat luni presa locală.

Finlanda a înregistrat în ultimele zile o creștere masivă a numărului de ruși care au trecut legal frontiera, bărbați de vârstă de recrutare încercând să evite mobilizarea „parțială” anunțată miercurea trecută de președintele rus Vladimir Putin ca răspuns la războiul său falimentar din Ucraina. Aproximativ 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda la sfârșitul săptămânii trecute, cu 80% mai mulți decât în cea precedentă, potrivit Reuters.

Gardul propus ar urma să acopere între 10 și 20% din frontiera estică a Finlandei, adică între 130 și 260 de kilometri, a declarat pentru presa finlandeză șeful Poliției de Frontieră, Pasi Kostamovaara. Acesta ar costa sute de milioane de euro. Cea mai mare parte ar urma să fie construită în partea de sud-est a frontierei, unde este mai multă activitate.

Deocamdată, trecerile ilegale nu sunt un „fenomen răspândit”, a declarat pentru presa locală șeful cooperării internaționale al Poliției de Frontieră, Matti Pitkäniitty. Dar restricțiile privind trecerea frontierei, fie dinspre partea rusă, fie dinspre partea finlandeză, ar putea schimba situația. Finlanda a redus numărul de vize turistice eliberate rușilor cu 90% de la începutul lunii septembrie.

Dar este puțin probabil ca gardul să schimbe ceva pe termen scurt – guvernul trebuie încă să discute și să dea undă verde, iar construcția acestuia va dura între doi și trei ani, a declarat șeful Poliției de Frontieră, Kostamovaara.