Oficialii croați au criticat sâmbătă NATO pentru reacția lentă la drona militară care a zburat din zona de război ucraineană prin spațiul aerian a trei state membre NATO, înainte de a se prăbuși în capitala Croației.
Aeronava fără pilot de fabricație rusă a traversat România și Ungaria înainte de a intra în Croația și a cazut joi seara in apropierea unui cămin studențesc. Aproximativ 40 de mașini parcate au fost avariate, dar nimeni nu a fost rănit după explozie puternică.
NATO a spus că apărarea integrată a alianței aeriană și antirachetă a urmărit traiectoria de zbor a obiectului. Dar premierul croat a spus că autoritățile țării nu au fost informate și că NATO a reacționat numai după ce au fost puse întrebări de către jurnaliști.
„Nu putem tolera această situație și nici nu ar fi trebuit să se întâmple vreodată”, a spus prim-ministrul Andrej Plenkovic în timp ce vizita locul accidentului.
„Aceasta a fost o amenințare pură și clară și atât NATO, cât și UE ar fi trebuit să reacționeze”, a spus el. „Vom lucra pentru a crește gradul de pregătire nu numai a noastră, ci și a altora. ”
Plenkovic a spus că o dronă de recunoaștere Tu-141 „Strizh” din era sovietică a zburat peste 40 de minute deasupra Ungariei și șase până la șapte minute deasupra Croației înainte de a se prăbuși. Anterior, autoritățile române de apărare au declarat că drona s-a aflat în spațiul aerian al României doar trei minute după ce a traversat din Ucraina, ceea ce a facut dificilă interceptarea.
Plenkovic a cerut autorităților maghiare să lanseze o investigație pentru a stabili de ce nu au observat drona fără pilot, deoarece atât Croația, cât și România au avut puțin timp să reacționeze.
„Din fericire, ceva mult mai rău nu s-a întâmplat”, a spus Plenkovic, adăugând că premierul ungar Viktor Orban „a aflat despre asta după mine”.
„Acest lucru ar fi putut cădea asupra centralei nucleare din Ungaria. Evident nu a existat o reacție bună și alte țări nu au reacționat bine. Acum avem un test din care trebuie să învățăm și să reacționăm mult mai bine”, a spus el.
El a spus că doar o investigație poate determina cine a lansat drona – rușii sau ucrainenii – după ce aeronava a fost scoasă dintr-un crater urias. Atât Rusia, cât și Ucraina au negat că au lansat drona.
Experții militari spun că Ucraina este singurul operator actual cunoscut al Tu-141, care are o anvergură a aripilor de aproape 4 metri și cântărește puțin peste 6 tone.