CRYPTO

Criptomonedele ar putea avea un „efect destabilizator” asupra sectorului financiar: FSB

Președintele FSB afirmă că riscurile pe care le prezintă criptomonedele pentru stabilitatea financiară globală ar putea „escalada rapid”.
Tanyo Gochev

Președintele Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB), un organism internațional cu sediul în Elveția care emite recomandări cu privire la sectorul financiar, avertizează că criptomonedele ar putea avea un „efect destabilizator la nivelul întregului sector financiar” care ar putea „escalada rapid”.

Într-un nou raport, Klass Knot a presat factorii de decizie politică să creeze reguli în jurul pieței activelor digitale, afirmând că „există în mod clar un grad mai mare de urgență”.

Knot și FSB susțin că piața criptografică și sistemul financiar mai larg devin din ce în ce mai interconectate. Asta deoarece multe instituții financiare tradiționale sunt acum expuse la criptomonede într-o formă sau alta. Bănci mari precum Standard Chartered și Morgan Stanley, de exemplu, au investit direct fie în tehnologia cripto sau blockchain.

FSB consideră, de asemenea, că stablecoins reprezintă un risc serios, având în vedere cât de susceptibile pot fi la „rulaje perturbatoare ale rezervelor lor”.

Marii emitenți de stablecoins, de la Tether (USDT) la Circle (USDC), susțin că stablecoins-urile lor aflate în circulație sunt susținute în totalitate de rezervele de numerar. Knot sugerează că, dacă deținătorii acestor stablecoins ar trebui să își răscumpere simultan deținerile în schimbul dolarilor (sau al altor active) pe care le reprezintă, iar jetoanele nu sunt pe deplin garantate, consecințele s-ar putea răsfrânge asupra piețelor tradiționale.

„În cazul în care o stablecoin importantă ar da faliment, este posibil ca lichiditatea în cadrul ecosistemului mai larg de criptoactive (inclusiv în finanțele descentralizate) să devină limitată, perturbând tranzacțiile și putând provoca tensiuni pe aceste piețe”, a declarat FSB. „Acest lucru s-ar putea răsfrânge, de asemenea, asupra piețelor de finanțare pe termen scurt, în cazul în care deținerile de rezerve de stablecoin ar fi lichidate în mod dezordonat.”

FSB este, de asemenea, îngrijorat de utilizarea crescută a tranzacțiilor cu efect de levier la bursele criptografice nereglementate, care uneori oferă un efect de levier de până la 125x. FSB se teme că o pierdere potențială datorată utilizării unui efect de levier ridicat ar putea afecta piața financiară mai largă, din cauza legăturii sale cu cripto.

FSB este preocupat în special de securitate și de lipsa de supraveghere de reglementare în domeniul cripto și DeFi. „Piratările legate de DeFi au reprezentat peste 75% din volumul total cunoscut de 481 de milioane de dolari al pirateriei și furtului de criptoactive până în septembrie 2021”, citează raportul. „În cazul în care sectorul ar continua să crească în dimensiune, cristalizarea acestor vulnerabilități ar putea avea consecințe asupra funcționării și încrederii în sistemul financiar mai larg.”

De asemenea, se pare că FSB lucrează la crearea unor standarde globale pentru activele cripto, despre care Knot se așteaptă să „progreseze destul de mult în 2022”. Autoritatea de reglementare a publicat un raport în 2020, care a oferit recomandări la nivel înalt cu privire la modul de reglementare a stablecoins, inclusiv un cadru eficient de gestionare a riscurilor pentru gestionarea rezervelor.

Autoritățile de reglementare se concentrează asupra cripto
Avertismentele FSB cu privire la stablecoins au crescut în ultimii ani, pe măsură ce spațiul cripto a crescut în dimensiune. Dar Klass Knot nu este deloc singura autoritate de reglementare care dorește să creeze reguli în jurul spațiului cripto. Președintele SEC, Gary Gensler, a fost vocal cu privire la impunerea de reglementări cripto pentru a oferi o mai bună protecție a consumatorilor.

Sir Jon Cunliffe, viceguvernatorul adjunct al Băncii Angliei pentru stabilitate financiară, a declarat, de asemenea, că criptomonedele ar putea provoca o criză financiară dacă sunt lăsate nereglementate.

Cel mai recent, Canada a invocat Legea privind situațiile de urgență – care permite guvernului să înghețe conturile bancare și să acceseze fonduri, inclusiv criptomonede, fără a trece prin sistemul judiciar – într-un efort de a restricționa accesul protestatarilor pentru mandatul de vaccinare COVID-19 la fondurile lor.

Pe măsură ce discuțiile privind reglementarea trec la acțiuni de reglementare efective, timpul va spune dacă organizațiile bancare internaționale vor urma recomandările FSB.

sursa articol: decrypt.co