Camera de Comerț și Industrie a României propune lansarea unei companii aeriene noi a căror asociați să fie mai multe consilii județene unde exista aeroporturi. Iasul si Suceava sunt doar cateva din orasele care ar putea participa la proiectul de anvergura. Prin acesta ar putea fi imbunatatit traficul aerian intern, care are multe deficiente in prezent. Noua companie ar avea pentru inceput 2-3 aeronave care ar functiona pe rute bine stabilite, in functie de cererea si bugetul alocat de catre fiecare Consiliu Judetean.
Cele mai mari orase din tara ar putea fi conectate printr-o noua companie aeriana finantata de mai multe Consilii Judetene. Ideea a pornit de la mediul de afaceri. Pentru inceput, compania ar avea nevoie de aeronave mici pentru a face legatura intre cele mai importante orase. Ulterior, in functie de resursele materiale, activitatea acesteia s-ar putea extinde.
Paul Butnariu, Președinte CCIR Iași
La noi in tara nu este inca un flux de circulatie rapida cu avionul plecand de la premisa ca avem totusi o clientela. Exista totusi oameni care vor sa ajunga de la Iasi la Constanta, de la Timisoara la Iasi. Problema care s-a pus de contributia pe care trebuie sa il aiba fiecare judet prin Consiliul Judetean, adica o cota de participare intr-o societate de actiuni si posibilitatea de a obtine aprobarea Consiliilor Judetene pentru a fi actionari la aceasta companie.
Aeroporturile din Arad, Bacău, Brașov, Craiova, Constanța și Tulcea nu au zboruri spre și dinspre București sau alte aeroporturi. De asemeana, între aeroporturile din orașele Cluj Napoca, Iași și Timișoara, cele mai mari după București, nu există zboruri comerciale regulate.
Paul Butnariu, președinte CCIR Iași
Banii nu trebuie pusi toti odata pentru ca achizitia avioanelor nu se face cu plata 100%. Se achizitioneaza in leasing. Dupa parerea mea, undeva la 2-3 milioane de euro sa puna fiecare Consiliu sau proportional, in functie de dimensiuni ca sa existe primul capital social cu care sa poti sa pleci la drum. Este o chestiune complexa si de multa munca.
Această inițiativă nu ar fi unică sau ceva nou, recent și CJ Bihor împreună cu Primăria Oradea au înființat în anul 2021 compania Air Oradea, iar planurile acestora erau ca Air Oradea să lege Oradea de București și alte orașe din Europa.