ANUNȚULTIMA ORĂ

Cod galben de ninsori și vreme rea în România! Avertizare meteo pentru toată țara

Vremea s-a răcit brusc în toată țara cu două săptămâni înainte de sărbătorile pascale. La munte a nins ca în plină iarnă iar stratul nou de zăpadă a ajuns până la 20 de centimetri.

Nepregătiți pentru vremea rea, mulți șoferi au avut probleme în trafic. Aceștia au reușit cu greu să înainteze. Drumarii au ieșit la deszăpezit șoselele.

În același timp, în zona Mureșului au fost inundații. Ploile torențiale au umflat râurile care s-au revărsat apoi în curțile oamenilor.

Și pe pârtii au apărut problemele. Mai mulți turiști au rămas blocați în telescaun.

”Din cauza unei defecțiuni tehnice telescaunul s-a blocat, a fost nevoie de intervenția salvamontiștilor din Vatra Dornei, Suceava, ISU și Jandarmeria Vatra Dornei pentru a recupera în siguranță cele nouă persoane.

Iar la Vârful Omu a nins abundent. Acolo, stratul de zăpada atinge pe alocuri chiar 2 metri. Temperaturile au scăzut sub -7 grade Celsius iar vântul suflă cu putere la altitudini mari.

Și pe Transfăgărășan stratul de zăpadă este mai mare de 1,5 metri.

Cod galben de ninsori însemnate cantitativ

Interval de valabilitate: 10 aprilie, ora 11 – 11 aprilie, ora 09. Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului. Zone afectate: la munte.

La munte va ninge, local însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăși 90…100 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În sudul și sud-estul țării vor fi averse în general moderate cantitativ și local se vor depăși 15…20 l/mp. În Transilvania și în zona deluroasă a Moldovei trecător vor fi precipitații mixte.

Cod galben de vânt puternic

Interval de valabilitate: 10 aprilie, ora 11 – 11 aprilie, ora 21. Fenomene vizate: intensificări ale vântului. Zone afectate: estul, sud-estul și sud-vestul țării; zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

În intervalul menționat, în estul, sud-estul și sud-vestul țării, local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…60 km/h, iar luni (11 aprilie), în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei, rafalele vor depăși 70 km/h.

Pe parcursul zilei de luni, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va continua să sufle tare, cu rafale de peste 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată.

Informare meteorologică de vreme deosebit de rece

Interval de valabilitate: 11 aprilie, ora 21 – 12 aprilie, ora 9. Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, brumă.

În intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece în toată țara. În regiunile intracarpatice, local în Moldova și în zona subcarpatică a Munteniei și Olteniei temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă.