SĂNĂTATE

Cele 4 fețe ale narcisismului! Tu te regasesti?

Narcisismul se referă la un sentiment exagerat de importanță de sine și de îndreptățire, la o nevoie excesivă de putere, succes și admirație și la hipersensibilitate la critică.

Cu toate acestea, narcisismul nu este un concept omogen. Dorința de putere, succes și admirație a unui narcisist poate lua forma unui sentiment exagerat despre cât de reușit, puternic sau inteligent este.

Această formă de narcisism este, de asemenea, cunoscută sub numele de narcisism agentic. Narcisiștii agentivi tind să aibă o empatie diminuată pentru ceilalți și îi disprețuiesc în mod deschis pe cei care nu îi admiră.

Dar dorința unui narcisist de putere, succes și admirație se poate concretiza și sub forma unui sentiment umflat al contribuțiilor lor la comunitate. Astfel, de exemplu, narcisiștii s-ar putea concepe pe ei înșiși ca fiind extrem de plini de compasiune sau generoși sau exemplari din punct de vedere moral (Nehrlich et al., 2019).

Narcisismul de acest tip este, de asemenea, denumit narcisism comunitar. Deși narcisiștii comunitari au, de asemenea, o empatie diminuată pentru ceilalți, ei se pot abține de la a-i disprețui în mod deschis pe ceilalți. În consecință, ei pot părea mai empatici față de ceilalți decât narcisiștii agentivi.

Narcisismul agentic și narcisismul comunitar aparțin unei forme de narcisism cunoscute sub numele de narcisism individual sau ceea ce noi numim adesea pur și simplu narcisism.

Al treilea tip de narcisism este narcisismul colectiv (Golec de Zavala et al., 2009). Forma colectivă a acestei afecțiuni se referă la un sentiment exagerat al importanței și al drepturilor propriului ingrup, la resentimente pentru lipsa percepută de recunoaștere a propriului ingrup și la hipersensibilitate la criticile aduse ingrupului lor.

Rasiștii, de exemplu, sunt narcisiști colectivi, deoarece au un sentiment umflat al importanței și al drepturilor albilor, se simt resemnați pentru lipsa de recunoaștere a superiorității lor de către societate și manifestă hipersensibilitate la criticile aduse ingrupului lor.

Rasiștii sunt narcisiști colectivi agentivi, deoarece caută să își realizeze dorința narcisistă de putere, succes și admirație prin obținerea recunoașterii ca membru al ingrupului lor.

Într-un nou studiu, psihologul Magdalena Żemojtel-Piotrowska et al. (2021) arată că narcisismul colectiv poate lua, de asemenea, o formă comunitară care este distinctă din punct de vedere conceptual și empiric de narcisismul colectiv agentic.

Żemojtel-Piotrowska et al. (2021) definesc narcisismul colectiv comunal ca fiind „o identificare puternică cu grupul, convingeri pozitive nerealiste despre contribuția comunală a grupului, îndreptățire cu privire la valoarea comunală a grupului și supărare pentru lipsa de recunoaștere a grupului în domeniul comunal”.

sursa:www.psychologytoday.com