SĂNĂTATE

Ce spune Rafila?Europa RENUNȚĂ la restricțiile anti-COVID! Pasul spre NORMALITATE, făcut de 7 țări: ce poziție va adopta România

Tot mai multe țări europene au început să ridice restricții anti-pandemice, deși se confruntă cu niveluri alarmante de infectare cu COVID-19. România s-ar putea încadra și ea în trend, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Suedia va ridica restricțiile anti-Covid săptămâna viitoare, asta deși această țară nordică se confruntă în continuare cu niveluri record de infecții, transmite Reuters, preluat de HotNews.ro.

Autoritățile suedeze spun că mizează pe imunitatea populației contra Covid-19, obținută după administrarea dozelor booster de vaccin și după trecerea prin boală.

„A sosit momentul să deschidem din nou Suedia”, a declarat chiar astăzi premierul suedez Magdalena Andersson, într-o conferință de presă.

Începând de săptămâna viitoare, mai exact din 9 februarie, Cehia nu va mai solicita permisul COVID pentru intrarea în restaurante și alte locuri de servicii sau de divertisment, fapt ce va permite accesul persoanelor nevaccinate, a declarat premierul Petr Fiala. De asemenea, guvernul va încheia testarea obligatorie în firme și școli începând cu 18 februarie.
Țara de 10,7 milioane de locuitori, care a fost grav afectată de valurile anterioare ale pandemiei COVID, înregistrează o creștere record a numărului de cazuri de infectări. Vestea bună este că numărul spitalizărilor nu a crescut și este mult sub vârfurile înregistrate în valurile anterioare ale pandemiei.

Anglia a renunţat, astăzi, la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate în vigoare. Astfel, după ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a ajuns să fie, practic, una dintre cele mai relaxate țări din Europa. Se pare astfel că oamenii s-au obișnuit să conviețuiască cu pandemia, la fel ca în cazul gripei.

Cetățenii din Danemarca nu mai au, de marţi, practic nicio restricţie anti-COVID, în pofida faptului că incidenţa rămâne ridicată. Obligaţia de a purta mască sanitară este de acum de domeniul trecutului, la fel şi prezentarea „permiselor de sănătate” care demonstrează că posesorul s-a vaccinat, s-a recuperat după boală sau s-a testat şi e negativ.

Mai mult decât atât, evenimentele cu public se pot desfăşura începând de astăzi înainte fără limită de participanţi şi petrecăreţii se pot înghesui fără mască pe ringurile de dans din cluburi.

Toate acestea pot avea loc întrucât COVID-19 nu mai este considerat „critic pentru societate”, desemnare care permitea guvernului să adopte măsuri dure vizând îngrădirea răspândirii sale. Doar călătorii care intră în Danemarca trebuie să prezinte în continuare dovada vaccinării.

Norvegia a anunțat, tot marți, că renunță la o serie de măsuri contra răspândirii Sars-Cov-2, printre acestea fiind renunțarea la telemunca obligatorie și ridicarea restricțiilor pe vânzarea de alcool, guvernul spunând că societatea poate și trebuie să „trăiască cu virusul”

Practic, nu mai este nevoie de testare la graniță pentru a intra în Norvegia și nici să se respecte carantină în cazul contaminării unei rude – dar se recomandă un test zilnic timp de cinci zile – iar perioada de izolare la o persoană infectată este de șase zile.

Franța țara a început, la rândul său, să ridice restricțiile anti-Covid de miercuri, eliminând inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber.

Autoritățile au eliminat, de asemenea, limita de participanți pentru competițiile sportive, sălile de concerte și toate celelalte evenimente. Munca de acasă acolo unde este posibil nu va mai fi obligatorie ci doar recomandată.

Măsurile vin ca parte a unui plan în două părți anunțat la sfârșitul lunii ianuarie de a relaxa restricțiile sanitare, în pofida faptului că țara a înregistrat niveluri record de infecții luna trecută.

Finlanda va începe ridicarea restricţiilor impuse pentru a ţine sub control transmiterea variantei Omicron, ţinta fiind renunţarea la toate măsurile la începutul lunii martie, conform cele mai recente declarații făcute de prim-ministrul Sanna Marin.

Guvernul are în plan ca începând din din 14 februarie să permită funcţionarea restaurantelor până la miezul nopţii şi să elimine restricţiile în privinţa adunărilor publice.

Cât privește România, ministrul Sănătății Alexandru Rafila este de părere că săptămâna viitoare ar putea începe trendul descendent al acestei pandemii.

„Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și, cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp”, a spus, miercuri, Rafila.
sursa:realitatea.net